Начало » Новини » Света
24.04.2020 г.

Новите изключителни мерки на ЕК в подкрепа на агросектора

Да видим каква част от тях са приложими за България
Новите изключителни мерки на ЕК в подкрепа на агросектора

sinor

Еврокомисията предлага допълнителни изключителни мерки за по-нататъшно подпомагане на най-засегнатите от коронавируса селскостопански и хранителни пазари в ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕС. Представеният на 22 април пакет включва мерки за помощ за частно складиране (PSA) в сектора на млякото и месото, разрешаване на мерките за самоорганизация на пазара от оператори в силно засегнати сектори, гъвкавост в производството на плодове, зеленчуци и вино,а също и някои други програми за подпомагане на пазара. Възможността за частно складиране на продукти от млечни продукти и месо са възможни и за България, но решението трябва да се вземе от министерството.

По думите на еврокомисаря по земеделие Януш Войчоховски мерките са изключително належащи, на фона на последиците от коронавирусната криза и осигуряване на стабилност в бъдещите цени и производство, за да няма дефицити на пазара.

Ето на каква помощ ще разчитат фермерите в ЕС.

Помощ за частно съхранение: Комисията предлага да предостави помощ за частно съхранение на млечни продукти (обезмаслено мляко на прах, масло, сирене) и месни продукти (говеждо, овче и козе месо). Тази схема ще позволи временно изтегляне на продукти от пазара за минимум от 2 до 3 месеца и максимален период от 5 до 6 месеца. Тази мярка ще доведе до намаляване на предлаганото предлагане на пазара и ще балансира пазара в дългосрочен план.

Гъвкавост за програми за подпомагане на пазара: Комисията ще въведе гъвкавост при прилагането на програми за подпомагане на пазара на вино, плодове и зеленчуци, зехтин, пчеларство и училищната схема на ЕС (мляко, плодове и зеленчуци). Това ще позволи преориентиране на приоритетите за финансиране към мерки за управление на кризи за всички сектори.

Изключителна дерогация от правилата на ЕС в областта на конкуренцията: Комисията ще разреши дерогацията от определени правила за конкуренция съгласно член 222 от Регламента за общата организация на пазарите, която позволява на операторите да приемат пазарни мерки за самоорганизация, приложимо за сектора на млякото, цветята и картофите. Конкретно на тези сектори ще бъде разрешено колективно да предприемат мерки за стабилизиране на пазара.

За сектора на млякото ще бъде разрешено да планират колективно производство на мляко, а на сектора на цветята и картофите ще бъде разрешено да изтеглят продукти от пазара. Ще се разрешава и съхранение от частни оператори. Такива споразумения и решения са валидни само за период от максимум шест месеца. Движението на потребителските цени ще се следи отблизо, за да се избегнат неблагоприятни ефекти.

Комисията цели тези мерки да бъдат приети до края на април. Преди това е необходимо държавите-членки да бъдат консултирани и да гласуват за тези мерки. Следователно те подлежат на промяна. Пълната подробност на тези предложения ще бъде разкрита в момента на окончателното им приемане.

Пакетът, обявен преди два дни, следва мерките, приети преди време в подкрепа на сектора на земеделието и храните при настоящата криза, като увеличени суми за държавна помощ, по-високи авансови плащания и удължени срокове за подаване на искания за плащане. Повишената гъвкавост по отношение на правилата на Общата селскостопанска политика има за цел да облекчи административната тежест за фермерите и националните администрации.

Новите изключителни мерки на ЕК в подкрепа на агросектора
11136
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
В министерството работели приоритетно и за утвърждаването на потенциала за износ на сектора
Розопроизводителите ще получат около 5 милиона лева по коронавирусната мярка
Фермерите трябва да получат средствата до 15 юни
ДФЗ е приел над 28 000 заявления по коронавирусната схема за помощ
С промени в регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство
ЕК подкрепя искането ни за прехвърляне за догодина на неусвоена квота за калкан
Срокът за повечето инструменти изтича на 30 юни
Премахват постепенно временната рамка за държавна помощ вследствие на коронавируса
Увеличението за 2022 година е с 50 на сто
Вдигат бюджета за държавни помощи за фермерите със 150 милиона лева
Поставянето на служителите под карантина накъсва веригите за доставки
Основни хранителни стоки изчезнаха от магазините в САЩ заради коронавируса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини