Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.04.2020 г.

Цените и продажбите на агнешко месо падат навсякъде в Европа

Пазари по време на коронавирус
Цените и продажбите на агнешко месо падат навсякъде в Европа

sinor

Пазарът на агнешко месо, който до голяма степен е зависим от сезонните продажби, се свива в цяла Европа заради кризата, породена от разпространението на новия коронавирус, съобщи агенция „Франс Прес”. Цените и данните за закланите животни се понижават в почти всички страни на континента независимо от факта, че сме в периода на великденските празници.

В Гърция, която е сред държавите-членки на Европейския съюз, известни с традициите си в отглеждането на овце и потреблението на агнешко, цените са спаднали с 20% заради слабото вътрешно търсене. Обикновено 70% от населението на страната приготвя агнешко за Великден, но през тази година този дял е намалял драматично заради ограниченията за движение, въведени за овладяване на разпространението на пандемията от коронавирус.

През тази година във Франция ще се стигне до намаляване на закланите агнета с 500 хил. глави, тъй като вътрешното търсене е ниско, износът дори за пазарите в ЕС и Близкия Изток се свива, а вносът от Нова Зеландия е се съревновава с местната продукция. Източник от френската Национална  асоциация на животновъдите и месарите Interbev е признал пред агенцията, че количествата от Нова Зеландия да били поръчани преди няколко месеца заради опасения, че местната продукция може да не стигне за покриване на вътрешното търсене. Заради ограничителните мерки и затварянето на заведенията за обществено хранене обаче вносната стока се оказва повече от достатъчна. Самата Нова Зеландия търпи последиците от разпространението на коронавируса и закланите агнета са намалели наполовина – до 150 хил. седмично от обичайните за великденските празници 300 хил. седмично.

В Испания пилешкото замества агнешкото в поръчките при касапите, обявиха от профсъюзната организация на месарите и преработвателите в столицата Мадрид. „Най-търсеното месо от потребителите напоследък е пилешкото, потвърдено от всички членове. Търсенето му достига почти 50%, докато останалата половина се поделя между говеждото и бялото свинско, ако говорим за свежо (незамразено) месо. Точно обратното е при агнешкото и висококачественото говеждо, които вървят трудно, тъй като самите предприятия ги смятат за предназначени повече за хотелите и ресторантите”, се посочва в официално изявление на профсъюза.

Дори на пазара във Великобритания агнешкото не е особено търсено в настоящия кризисен период въпреки ръста от 12% в продажбите, за който бе съобщено през целия март без последната седмица от месеца. „Тук дори определянето на цената може да се окаже предизвикателство и това се потвърждава от факта, че продажбите на джоланчетата, които са най-скъпите разфаксовки, намаляха с 18% като количества. При каймата обаче, която може да си позволи всеки, има ръст от 28%, както и от 19% при плешките”, коментират от британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството в редовния си преглед на пазара.

През първата седмица на април през кланиците във Великобритания са минали 172 хил. агнета и това е най-слабият седмичен резултат от май 2018 г., като се изключат последните 2 коледни празника. „Обикновено през 2-те семции преди Великден бихме очаквали нещо по-близко до 260 хил. глави седмично. С понижаването на цените преди Великден нараснаха опасения за пазара след празника. Продажбите на агнешко във Великобритания са особено засегнати от прехода от заведенията за обществено хранене към пазаруване в търговията на дребно”, подчерта Ребека райт, анализатор за пазара на червено месо към съвета.

Цените и продажбите на агнешко месо падат навсякъде в Европа
17002
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
И потребителите да внимават
Засилсва се контролът върху вноса на агнешко месо и яйца
Над 200 тона са влезли у нас на цена под 7 евро за килограм
И овцевъдите щели да блокират ГКПП заради вноса на агнешко от Северна Македония
Оризова супа от овче месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини