Начало » Пазари » Животинска продукция
14.04.2020 г.

Гръцките месари търпят огромни загуби заради коронавируса

Купувачите на централния пазар в Атина са в пъти по-малко от продавачите
Гръцките месари търпят огромни загуби заради коронавируса

Месният бранш в Гърция търпи огромни загуби заради мерките за ограничаване на разпространението на пандемията от коронавирус и забраната за традиционното празнуване на Великден с агнешко на шиш на открито и в таверните, съобщи агенция „Новости”. Очаква се оборотът през тази година да се свие 3-4 пъти, обяви председателят на Съюза на месарите на централния пазар в Атина „Варвакио” Клеантис Циронис. Гръцкото правителство забрани на гражданите да пътуват при роднините си в провинцията, да пекат агнета на шиш по дворовете, а таверните работят само с доставки, но това изобщо не им решава проблемите.

„Положението е драматично. Но когато става въпрос за здравето ни, какво да направим? Виждате, че хората не излизат навън, на пазара купувачите са съвсем малко. Очакваме за Великден да стане по-добре, да увеличим оборота, за да покрием разходите и прочие. Като гледам как се развиват нещата до днес обаче, през тази година няма да има агънце на шиш и шишчета, хората няма да си правят кокореци (агнешки дреболии в черво – бел. ред.)”, споделя Циронис.

Досега за празнуването на Великден ежегодно са били нужни 2,5-3 млн. агнета, но председателят на съюза смята, че тази година няма да има и милион. „След като забраниха печенето на животни на шиш, където се въртяха агнета по 12-14 килограма, сега вземат по 2-3, понякога 4 килограма месо, за да го изпекат с картофи на фурна. И това е само едната страна. Втората – няма износ. Основните купувачи на гръцкото месо бяха Испания и Италия. Там сега починалите са хиляди. И как сега да купуват агнета, за да празнуват и да се веселят, докато камбаните още бият на умряло?”, риторично пита той.

Внос на месо също няма – досега преди Великден от балканските страни бяха изкупувани 300 хил. глави дребен рогат добитък. „През тази година вносът е нулев. Нашето месо ни е напълно достатъчно”, категоричен и Циронис.

На въпрос дали посочените числа означават, че оборотът е намалял около 3 пъти, той отговори: „Още повече”.

Председателят на съюз смята, че гръцкото правителство е предприело навреме мерките за ограничение на разпространението на коронавируса и поради това жертвите на пандемията в страната са много по-малко от тези в други държави – засега под 100. „Вярвам, че правителството ще направи нещо и за нас, тъй като сега не работим на пълни обороти – купувачите не излизат навън, нямаме пазар. Правителството трябва да помогне на всички, надяваме се да стигне и до нас. Държим на работа 18 души. Какво да правим? Колко можем да им платим?”, чуди се той.

Тази година цените на агнешкото са с около 1,5 евро под миналогодишните и започват от 5 евро за килограм. Купувачите на централния пазар обаче са в пъти по-малко от продавачите – заради затварянето на заводите хората губят източника си на доходи.

Кризата с коронавируса нанесе удар и на производителите – информация на животновъдни асоциации сочи, че в някои райони фермери продават агнетата на цени под себестойността им заради опасенията, че ако не се отърват сега от животните, няма да има с какво да ги хранят

Гръцките месари търпят огромни загуби заради коронавируса
16138
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Не пътувайте
От 17 часа днес гръцките фермери затварят магистралите
Недоволни от нищожните помощи, обещани от правителството
Гръцките фермери блокираха магистралата Солун – Неа Мудания
Българското участие в Международното изложение „Агротика“ в Солун
Гръцките фермери затвориха входа на изложението „Агротика“ в Солун
Местният клон на кооператива надхвърлил ограниченията за печалба при 9 продукта
В Гърция глобиха с над 560 000 евро FrieslandCampina за алчност
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини