Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.04.2019 г.

„Аквамат 2000“: С перките срещу слана се гарантира 90-процентна защита на овошките

„Аквамат 2000“: С перките срещу слана се гарантира 90-процентна защита на овошките

В разгара на студената пролет, която е на път да унищожи половината от плодовата реколта в страната, компанията за внос и монтаж на системи за напояване и за предпазване на насажденията от слани, градушки и измръзвания „Аквамат 2000“ предлага ново решение, което безспорно ще бъде оценено от овощарите. От тази година стартирахме партньорство за продажбата на Фрост Бос 49 и Фрост Бос 59 - новозеландски перки срещу слани, които намират широко приложение не само в Нова Зеландия и Австралия, но в САЩ и Европа, съобщи за Синор.БГ управителят на „Аквамат 2000“ Деян Кирязов.

Модерното техническо средство се произвежда от компанията New Zeland Frost Fans, която за няколко десетилетия е усъвършенствала перките по начин, който се справя изключително успешно с предпазването на овошките от климатичните промени. Времевият диапазон на сланите през последните години силно се разшири, затова и стопаните все по-често ще трябва да търсят ефективни решения за защита.

Витлата на перките са изработени от стъклопласти по патентована технология. Монтират се с определен наклон спрямо терена, за да обръщат горните слоеве от топъл въздух и ги насочват към земята. Съвременните перки с 4 и 5 витла осигуряват тиха работа, при нива на шума от 51dB до 49dB, което позволява да се използват и в градини, които се намират в близост до населените места.

Една перка може да осигури защита на овощни градини с площ между 60 и 80 декара в зависимост от наклона и релефа на местността. Перката се позиционира на бетонов фундамент като дизеловия двигател се разполага непосредствено до нея. Задвижва се автоматичноот контролер и климатична станция, още щом температурата на въздуха достигне критичната стойност, зададена от земеделския стопанин. По този начин още преди настъпването на сланата перката раздвижва въздуха, при което започва да засмуква по-топлия въздух намиращ се вслоеве между 10м и 50м над овощните дръвчета и да го насочва към короните на дърветата, така че да не се образува скреж върху цветовете, посочи Мирослав Петров, търговски представител на „Аквамат 2000“.

Съоръженията са изключително удобни за българските овощари, защото покриват площи, близки по размер до средно големите градини. Икономическите ползи са големи, тъй като с тази инвестиция се гарантира почти 100-процентна защита на овощните насаждения, така че в лоша година като тази овощарите могат да възстановят разходите си за покупка на перката дори за една година, тъй като обикновено при дефицитна плодовете и цените се качват.

Ако пък няколко съседни овощари притежават по 10 - 20 декара плодови градини, те могат да се кооперират за покупка на една перка и по този начин биха могли още по-бързо да достигнат нужната ефективност.

Перките стават все по-актуални сред фермерите в Европа и по света, тъй като досегашните алтернативни методи за борба със сланите чрез дъждуване изискват все повечересурси на вода и енергия, които за съжаление намаляват. Проблемът обхваща дори планински региони като Алпите, където също се забелязва проблем с водните запаси.

Да припомним, че „Аквамат 2000“ от години внася качествени германски системи за дъждуване с разпръсквачки за защита от слани на фирмата Perrot, закупена наскоро от друг техен партньор Toro /САЩ/. Дъждуването при температури, близки до нулата и малко над нея, облива растенията с вода. Охлаждайки се, водата отдава енергия, равна на 1 килокалория за литър вода, а при преминаване от течно в твърдо състояние водата отдава топлина от 80 килокалории на литър. Този процес не може да затопли овошките, но спира застудяването и предотвратява измръзването на цветовете. И реколтата бива спасена.

Този метод обикновено се прилага за ранните сортове ябълки, круши, череши и др. Ефективен е и срещу по-късните слани, които могат да се появят през май.

Ефектът при този вид обледеняване трябва да се приложи в точния момент, затова се изисква изключителна опитност от страна на агрономите. При защита от слани чрез дъждуването може да се спасят от 80 до 100% от площите.

Освен система за дъждуване с разпръсквачки над короните на дърветата, през последните години се използва и вариант на подкоронно дъждуване. В комбинация от защитни покрития над дърветата и различни технически мрежи тази защита може да е 100% ефективна, посочи Деян Кирязов.

„Аквамат 2000“ е добре позната на фермерите и с изграждането на защитните покривни системи Powerflex, които освен срещу слани и мраз, успешно предпазват още и срещу напукване при дъжд, когато плодовете вече са узрели и стопаните искат да запазят търговския им вид и висока стойност. Powerflexможе да се реализира в комбинация с мрежи против Дрозофила Сузуки, която заради климатичните промени се настани трайно на нашите географски ширини. Затворената система улеснява значително фермера в борбата с болести, причинени от насекоми. В Австрия тя става задължителна за стартиране на биологично производство на плодове.

Powerflex предпазва идеално и в комбинация със системата Wiesel за защита срещу градушки, като осигурява възможност за отваряне на едната или другата система, или пък на двете едновременно. Тези мрежи осигуряват и допълнителна защита срещу слънце при големите летни горещини.

„Аквамат 2000“: С перките срещу слана се гарантира 90-процентна защита на овошките
24051
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози
Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти
ХортиСмарт предлага трайни и иновативни решения срещу пролетни слани и мразове
Критични температури при овошките и методи на защита от слана и измръзване
Част втора - инверсия, катабатичен вятър, точка на втечняване
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Първа част
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини