Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.04.2020 г.

Ползите на върбовата вода и бананите за доматите

Съвети към градинаря
Ползите на върбовата вода и бананите за доматите

sinor

Специалистите и производителите все повече се фокусират върху методите за биологично отглеждане на различни зеленчуци. Познаването на източниците на хранителни вещества и правилното приложение на видовете торове е много важно, наред с избора на подходящи сортове и препарати за защита.

Любопитните производители на домати не спират да търсят съвети, обменят идеи и препоръки, които биха могли да им помогнат за получаване на по-добри резултати.

Ивовата вода

Един от съюзниците, които помагат да се придадат жизнени сили на доматените растения, е ивата (козята върба). Чудодейните свойства на “ивовата вода” се обясняват с високото съдържание на растителния хормон, наречен индолил маслена киселина (принадлежи към групата на ауксините), както и наличието на салицин в кората.

Индолил маслената киселина стимулира развитието на кореновата система на растенията в благоприятна среда. Натуралният хормон присъства в много високи концентрации в растящите връхчета на стъблата на ивата. По този начин, като се срежат активно растящите клончета и се накиснат във вода, може да се получат значителни количества индолил маслена киселина за вкореняване на растения.

Салицинът е химично вещество, имащо ефект, подобен на аспирина (ацетилсалицилова киселина). Всъщност през през 1800 година салицинът е бил използван за производството на аспирин. Той е също растителен хормон, участващ активно в процеса на “системно придобиване на резистентност” – когато се появи атака на една част на растението, то предизвиква ответна реакция срещу патогенните микроорганизми (задейства вътрешната защита) и в другите части на растенията.

Синергията между тези вещества позволява на растенията да формират бързо здрава коренова система и да противодействат активно на патогенните микроорганизми.

Тази вода е много подходяща за разсада с домати, защото благоприятства бързото развитие на кореновата система.

Как да си направим върбова вода?

Колкото повече резници се използват, толкова по-ефикасен ще бъде полученият извлек. Студеният извлек е дълъг процес – изисква четири седмици, но ако се залеят с вряла вода  ще бъде готов за един ден.

Млади клонки от здраво растение се нарязват наситно (листата се отстраняват), поставят се в съд с капак, заливат се със студена или вряла вода по желание. Разсадът се полива един път на две седмици, а възрастните растения може по-често.

Чай от яйчени черупки

Популярно народно средство е инфузия от яйчени черупки. Те се използват в градинарството и за други цели.

Основната им съставна част е калциев карбонат. Лабораторен анализ показва, че при  накисване на черупки за един ден във вода, в нея остават значителни количества калций и калий, както и малки количества фосфор, магнезий и натрий.

Как се приготвя инфузия от черупки?

В 4 литра вода се поставят 15 яйчени черупки и престояват едно денонощие. Разсадът се полива един път седмично. Възрастните растения се поливат по-често, а може да се поставят при засаждане директно в ямките.

Бананова кора

Банановата кора съдържа фосфор и калий, които са жизненоважни за доматите.

Калият е необходим за транспортиране на захарите в тъканите, за производството на белтъчини и ликопен. Що се отнася до фосфора, той помага да се трансформират различните хранителни вещества във форма, лесно усвоима от растенията, важен е за доставяне на вода към формиращите се плодове, както и за фотосинтезата.

Инфузията от бананови кори се приготвя по следния начин – 3 наситнени бананови кори се заливат с литър вода със стайна температура и престояват две денонощия. Преди поливане се прецежда и разрежда в съотношение 1:1.

Друг вариант е използването им непосредствено преди засаждане на доматените растения.

Банановите кори могат да се използват, ако се съхраняват замразени. Преди засаждане в ямките се поставят по 1-2 нарязани бананови кори, покриват се с малко пръст и се помества разсадът.

Друга опция е поставяне в посадъчните ямки на бананова кора и яйчени черупки – две в едно.

Дали ще използваме ивова вода, яйчени черупки или бананова кора – изборът е индивидуален.

Ползите на върбовата вода и бананите за доматите
26610
 

Последни материали
Виж
Предишното огнище на болестта в Европа е у нас през 2011 година
Германия потвърди първи случай на шап от 37 години до границата с Полша
При крушите в САЩ сривът е с над 20 на сто при лек ръст в Европа
Запасите от ябълки в Европа и САЩ са под миналогодишните
В очакване на по-силно търсене на зърнената култура за износ
Фермерите в САЩ разшириха площите с есенна пшеница
С изключение на преминаващите транзит и насочените за клане
Забраниха търговията и превоза на овце и кози в Благоевградско заради чумата
За безстопанствен добитък ще бъдат проверени и останалите 8 общини в региона
Откриха десетки нерегистрирани животни в обекти и пасища край Кюстендил
Непълен отчет за 2024 г.
От МЗХ отчитат намаление на нелегалната сеч в горите
Свързани материали
Виж
Продължение
Що е епифитотиология?
Халба бира гони 6 евро след поскъпване от средно 9 на сто за година
Енергийната криза затваря германските пивоварни
Продажбите в магазините не компенсират загубите в сектора за обществено хранене
Пивоварните в Германия изливат бирата и търсят помощ от правителството
Пръскайте при масовото раждане
Сливовата щитоносна въшка пуска “медена роса”
Годишнини
Танева поздрави пивоварите с тяхната 135-годишнина
Статистика
Пивоварните в ЕС са се удвоили за последните седем години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини