Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.04.2020 г.

Ползите на върбовата вода и бананите за доматите

Съвети към градинаря
Ползите на върбовата вода и бананите за доматите

sinor

Специалистите и производителите все повече се фокусират върху методите за биологично отглеждане на различни зеленчуци. Познаването на източниците на хранителни вещества и правилното приложение на видовете торове е много важно, наред с избора на подходящи сортове и препарати за защита.

Любопитните производители на домати не спират да търсят съвети, обменят идеи и препоръки, които биха могли да им помогнат за получаване на по-добри резултати.

Ивовата вода

Един от съюзниците, които помагат да се придадат жизнени сили на доматените растения, е ивата (козята върба). Чудодейните свойства на “ивовата вода” се обясняват с високото съдържание на растителния хормон, наречен индолил маслена киселина (принадлежи към групата на ауксините), както и наличието на салицин в кората.

Индолил маслената киселина стимулира развитието на кореновата система на растенията в благоприятна среда. Натуралният хормон присъства в много високи концентрации в растящите връхчета на стъблата на ивата. По този начин, като се срежат активно растящите клончета и се накиснат във вода, може да се получат значителни количества индолил маслена киселина за вкореняване на растения.

Салицинът е химично вещество, имащо ефект, подобен на аспирина (ацетилсалицилова киселина). Всъщност през през 1800 година салицинът е бил използван за производството на аспирин. Той е също растителен хормон, участващ активно в процеса на “системно придобиване на резистентност” – когато се появи атака на една част на растението, то предизвиква ответна реакция срещу патогенните микроорганизми (задейства вътрешната защита) и в другите части на растенията.

Синергията между тези вещества позволява на растенията да формират бързо здрава коренова система и да противодействат активно на патогенните микроорганизми.

Тази вода е много подходяща за разсада с домати, защото благоприятства бързото развитие на кореновата система.

Как да си направим върбова вода?

Колкото повече резници се използват, толкова по-ефикасен ще бъде полученият извлек. Студеният извлек е дълъг процес – изисква четири седмици, но ако се залеят с вряла вода  ще бъде готов за един ден.

Млади клонки от здраво растение се нарязват наситно (листата се отстраняват), поставят се в съд с капак, заливат се със студена или вряла вода по желание. Разсадът се полива един път на две седмици, а възрастните растения може по-често.

Чай от яйчени черупки

Популярно народно средство е инфузия от яйчени черупки. Те се използват в градинарството и за други цели.

Основната им съставна част е калциев карбонат. Лабораторен анализ показва, че при  накисване на черупки за един ден във вода, в нея остават значителни количества калций и калий, както и малки количества фосфор, магнезий и натрий.

Как се приготвя инфузия от черупки?

В 4 литра вода се поставят 15 яйчени черупки и престояват едно денонощие. Разсадът се полива един път седмично. Възрастните растения се поливат по-често, а може да се поставят при засаждане директно в ямките.

Бананова кора

Банановата кора съдържа фосфор и калий, които са жизненоважни за доматите.

Калият е необходим за транспортиране на захарите в тъканите, за производството на белтъчини и ликопен. Що се отнася до фосфора, той помага да се трансформират различните хранителни вещества във форма, лесно усвоима от растенията, важен е за доставяне на вода към формиращите се плодове, както и за фотосинтезата.

Инфузията от бананови кори се приготвя по следния начин – 3 наситнени бананови кори се заливат с литър вода със стайна температура и престояват две денонощия. Преди поливане се прецежда и разрежда в съотношение 1:1.

Друг вариант е използването им непосредствено преди засаждане на доматените растения.

Банановите кори могат да се използват, ако се съхраняват замразени. Преди засаждане в ямките се поставят по 1-2 нарязани бананови кори, покриват се с малко пръст и се помества разсадът.

Друга опция е поставяне в посадъчните ямки на бананова кора и яйчени черупки – две в едно.

Дали ще използваме ивова вода, яйчени черупки или бананова кора – изборът е индивидуален.

Ползите на върбовата вода и бананите за доматите
24545
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Халба бира гони 6 евро след поскъпване от средно 9 на сто за година
Енергийната криза затваря германските пивоварни
Продажбите в магазините не компенсират загубите в сектора за обществено хранене
Пивоварните в Германия изливат бирата и търсят помощ от правителството
Пръскайте при масовото раждане
Сливовата щитоносна въшка пуска “медена роса”
Годишнини
Танева поздрави пивоварите с тяхната 135-годишнина
Статистика
Пивоварните в ЕС са се удвоили за последните седем години
Статистика
Фермерите в ЕС прибраха богата реколта от пивоварен ечемик
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини