Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.10.2017 г.

Сливовата щитоносна въшка пуска “медена роса”

Пръскайте при масовото раждане

Сливовата щитоносна въшка е отдавна познат неприятел на сливата у нас. Разпространена е в цялата страна. Напада лозата, розата, френското грозде, касиса и някои горски дървета, но най-силно вреди на сливата и джанката. Сливовата щитоносна въшка спада към сферичните щитоносни въшки. Възрастните женски са имат 3-6 мм дължина и 2-4 мм ширина. Тялото им е покрито с полусферично, силно изпъкнало, твърдо восъчно щитче, с тъмнокафяв или светлокафяв цвят. Те са неподвижни и остават нанизани по кората на клонките. Мъжките форми имат крила и летят.

Въшката развива едно поколение годишно и зимува като ларва втора възраст по долната страна на младите клонки, в основата на пъпките, в пукнатините на кората. Зимуващите ларви са дребни – до 2 мм дълги, плоски, с жълт и червено-кафяв цвят. При масова поява нападнатите части почервеняват. През пролетта при затопляне на времето (март, април) ларвите се придвижват към младите клонки. Те избират подходящо място и започват да се хранят, като смучат сок от кората. Краката им закърняват и стават неподвижни. Обвивката на тялото им се втвърдява от отделянето на восъчната материя и тя се превръща в щит. В края на пролетта ларвите завършват развитието си и стават възрастни женски.

Една женска снася средно 1000 яйца, след което загива, но яйцата остават защитени под тялото й. Излюпените ларви се разпълзяват, преминават по долната страна на листата и по клонките, от които се изхранват до есента. При настъпване на листопада те пропълзяват по клонките и отиват в местата на зимуването.
Излюпването на ларвите е доста продължително – то започва към края на май и продължава през юни и юли.
Въшките смучат сок от листата и клонките. Нападнатите дървета отслабват и стават по-податливи на измръзване. При храненето си те отделят сладка и лепкава течност “медена роса”, по която се развиват чернилни гъби. Асимилацията и дишането се затрудняват. При по-силно нападение в продължение на няколко години дърветата изсъхват.

Пръска се срещу младите ларви при масовото раждане. Сроковете се обявяват от районните служби по земеделие. Дърветата трябва да бъдат почистени от сухите клони, издънките, старата кора. Одобрени са следните препарати: агрия 1050 – 15 мл, алфа комби 51, 25ЕК – 5 мл, вазтак 100еК – 2 мл, децис 2,5ЕК – 4 мл, дурсбан 4Е – 10 мл, карате 2,5ЕК – 3 мл, талстар 10ЕК – 3 мл, нуреле Д – 5 мл. Дозите са за 10 литра вода.

Сливовата щитоносна въшка пуска “медена роса”
9055
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини