Начало » Новини » Света
12.04.2020 г.

Коронавирусът възроди домашното месене на хляб в Турция

Затварянето вкъщи и завишените хигиенни изисквания променят потребителските навици
Коронавирусът възроди домашното месене на хляб в Турция

Съобразявайки се с напътствията за общественото здраве да си стоят вкъщи, много турски семейства се обръщат към старата традиция да си месят сами хляба, а това увеличи търсенето на мая и брашно, съобщава „Анадолската агенция”. И тъй като мерките за борба с коронавируса засягат всеки аспект от живота, хората започват да променят потребителските си навици, включително чрез задоволяване на собствените си нужди при положение, че прекарват все повече време у дома, а месенето на хляб се оказа сред най-популярните занимания.

„Не можем да излизаме заради пандемията. Обикновено пазарувам от хлебарницата, но вече започнахме да си месим хляба вкъщи. Дори си купих машина за хляб”, заяви жителката на турската столица Анкара Гьокче Кючук. Тя вече няма доверие на продаваните изделия в хлебарниците, тъй като е повишила хигиенните си изисквания.

Аслъ Бичимсевен от Истанбул, която също е започнала да си прави хляба, откакто работи от вкъщи, споделя същото. Тя е категорична, че няма как повече да купува изделия от хлебарниците. „Те пъхат хляба в плика с ръце и някои не използват ръкавици. А със същите ръце пипат къде ли не. Затова предпочетох да си правя хляба вкъщи”, обяснява Аслъ.

Спадът в потреблението на брашно в Труция след затварянето на ресторантите и кафенетата бе компенсиран със скок в продажбите в магазините, посочва Ерен Гюнхан Улусой, председател на управителния съвет на Турската федерация на производителите на брашно. „През март търсенето от магазините внезапно скочи от 5% от пазара до 10-12%”, уточнява Улусой.

Той отбелязва, че обикновено търсенето на брашно в Турция е равномерно в рамките на годината, но през март са били изкупени количества за 3 месеца накуп. Хората са се запасявали, купувайки по няколко пакета, но потреблението не е нараснало в същата степен, смята председателят на федерацията. „Просто търсенето за следващите месеци бе изтеглено”, убеден е той.

За да задоволят нарасналото търсене, турските мелници веднага са увеличили производството, изтъква Улусой. „През този период степента на натоварване на мощностите достигна 85%. Сега наблюдаваме кък търсенето леко намалява, тъй като запасите на потребителите нараснаха значително”, коментира той. По думите му Турция разполага с двойно по-голям производствен капацитет от нуждите на вътрешния пазар, така че – когато се налага – не е проблем да ги пренасочи от износа към осигуряване на местното население с брашно. В страната действат 550 мелници, произвеждащи 30 млн. тона брашно годишно, а със средно потребление от 160 килограма на човек страната е сред лидерите в света. Износът през 2019 г. се оценява на 3,3 млн. тона, а през тази може да надхвърли това число, тъй като според наблюденията на Улусой търсенето на брашно и тестени изделия като макарони и паста и в Европа е нараснало рязко от началото на пандемията.

Търсенето на мая в Турция също се увеличава в продължение на 3 последователни седмици, обяви Унсал Яманер, главен изпълнителен директор на турското подразделение на световния лидер в производството на продукта Lesaffre. Само в магазините продажбите на мая са скочили 6 пъти през март спрямо февруари, съобщи Яманер. За сметка на това поръчките от хлебарниците, зареждащи ресторанти и хотели, са намалели значително, добавя той.

Коронавирусът възроди домашното месене на хляб в Турция
12851
 

Последни материали
Виж
Въпреки подобрените запаси от влага в почвата след майските дъждове
Прогнозата за тазгодишната реколта от рапица в Украйна е песимистична
Сеитбата на царевицата е близо до приключване, а на соята продължава
Жътвата на есенната пшеница в САЩ започна още в края на май
В аврозоната земеделските институции ще спестят разходи от превалутиране
Първият държавен магазин за храни може да отвори в Пловдив до 2 месеца
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
Свързани материали
Виж
През първите 4 месеца на годината отстъпваме само на Румъния и Молдова
Турция утрои вноса на слънчоглед през април, България е втори доставчик
Жътвата започна
Турция обяви изкупни цени за хлебна и твърда пшеница, и ечемик
Съседката отказва транзита на животните
Ирак е готов да плати висока цена за български говеда, но Турция спъва износа
Айдинските борови фъстъци получиха географско означение от ЕС
Изключението са царевицата и слънчогледът, големият срив е при плодовете и ядките
Турската статистика прогнозира спад на реколтите от земеделски култури
Турция раздава безплатно до 30 разплодни говеда по мащабна програма за развитие на животновъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини