Начало » Новини » Света
10.04.2020 г.

Второ писмо на еврокомисаря Войчеховски до агроминистрите в ЕС

В условия на криза
Второ писмо на еврокомисаря Войчеховски до агроминистрите в ЕС

Снимка: Европейска комисия

След първото писмо, изпратено от еврокомисаря Януш Войчеховски до министрите на земеделието в Европейския съюз на 19 март, преди няколко дни е последвало второ обръщение, с което експертът уверява колегите си, че е „изслушал внимателно техните опасения, свързани с извънредното положение, породено от пандемията с коронавируса”. Той е уверил министрите, че се предприемат окончателните правни стъпки за приемането на съответните мерки, за да се гарантира гъвкавост и опростяване на процедурите за подкрепа на земеделските производители.

„На този етап бих искал да ви насърча да използвате възможно най-пълно цялата гъвкавост и възможности, налични в рамките на досега прилаганата политика за развитието на селските райони. Въпреки че някои държави-членки за съжаление остават малко или никакъв бюджетен резерв, приветствам, че онези, които го имат, вече търсят проактивно действие как да използват парите, които все още са налични по програмите им за развитие на селските райони, за да финансират съответните действия за справяне с кризата и възстанови се от него”, посочи още еврокомисарят.

Той допълни, че въз основа на информацията, която е на разположение на Комисията, отбелязва, че „към настоящия момент държавите-членки все още могат да поемат около 6 милиарда евро по своите програми за развитие на селските райони. Тази сума се увеличава до около 17 милиарда евро, когато се вземат предвид сумите, запазени за текущи разговори за заявления, които все още не са приключили”.

В този контекст могат да се използват няколко мерки за развитие на селските райони и бих искал да ви подчертая някои от тези възможности. Ако все още не сте програмирали тези мерки и желаете да ги направите, или ако искате да разширите обхвата им или да преразпределите средства между мерките, моите служби са готови да ви помогнат, така че прилагането да започне възможно най-скоро.

Могат да се подкрепят различни видове сътрудничество. Това може да важи за веригата на доставки на храни, като земеделските производители продават директно на потребителите или създават услуги за доставка на дома на основни продукти като храна или лекарства на изолирани селски жители. Подкрепата също може да бъде мобилизирана за сътрудничество с оглед подобряване на услугите, свързани със здравеопазването.

Освен това фондовете за развитие на селските райони могат да подкрепят инвестиции на ниво ферма, за преработка, маркетинг или опаковане на храни или за възстановяване на потенциала за производство на селскостопанска продукция. Това се отнася и за инвестиции в малки локални инфраструктури и услуги като закупуване на оборудване, адаптиране на здравни центрове или създаване на мобилни здравни заведения в селските райони.

Консултативните служби могат да насочат земеделските производители да подобрят устойчивостта на своите стопанства. Службите за подпомагане на фермите могат да помогнат на земеделските производители във всекидневната им работа поради причини като болест, отсъствия или неочаквана преумора.

Там, където вече съществуват инструменти за управление на риска, те могат незабавно да се използват за компенсиране на земеделските стопани за значителни и внезапни загуби на доходи вследствие на кризата.

Войчеховски е съобщил също, че „в условията на коронавирус Еврокомисията разшири обхвата на подкрепа за малки и средни предприятия в селските райони, като предложи заеми или гаранции за покриване на оперативни разходи чрез финансови инструменти. Това може да помогне например за увеличаване на паричния поток на земеделските производители.

Второ писмо на еврокомисаря Войчеховски до агроминистрите в ЕС
9860
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Покана да посети България на Празника на розата през 2020 г.
Среща на министър Танева с новия европейски комисар по земеделие Януш Войчеховски
Окончателният избор ще стане на 17 октомври
Войчеховски е за земеделие, обвързано с енергийните и климатични стратегии на ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини