Начало » Новини » Страната
20.03.2020 г.

Еврокомисарят Войцеховски с препоръки към министрите на земеделието на ЕС по време на криза

Извънредна ситуация
Еврокомисарят Войцеховски с препоръки към министрите на земеделието на ЕС по време на криза

Еврокомисарят Войчеховски и министър Танева Снимка: Министерство на земеделието

След избухването на COVID-19 и безпрецедентната криза, пред която е изправена Европа, европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчоховски се обърна с писмо към всички министри на земеделието на ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Синор.бг публикува пълния текст на обръщанието, така че аграрният бранш да знае какво да очаква от администрацията.

„Пиша ви във връзка с настоящата пандемия и влиянието, което оказва върху цялото ни ежедневие. Разбира се, нашият приоритет е човешкото здраве и първата грижа всички да останат в безопасност. За тази цел приветствам всички предприети досега мерки във всички държави-членки на ЕС и нашите координирани усилия на равнище ЕС за забавяне на още по-нататъшното разпространение на вируса.

Ясно е, че ще има сериозни икономически въздействия. Еврокомисарят Урсула фон дер Лайен обяви миналия петък много важен икономически пакет в отговор на кризата. Карантината, въведена от редица държави-членки ще доведе до големи трудности в много сектори, включително в селскостопанския и хранително-вкусовия сектор.

Ще трябва да продължим да работим заедно и да координираме действията си, за да подкрепим усилията на нашите земеделски производители, агро-хранително-вкусовата промишленост и търговците на дребно да продължат да осигуряват веригата на доставки на храни. Гъвкавостта и отзивчивостта ще продължат да ни ръководят и през следващите седмици.

Сега Комисията подготвя правните стъпки, за да позволи на държавите-членки да удължат с един месец крайния срок, в който земеделските стопани могат да подадат заявлението по директните плащания. Подготвяме и други услуги за фермерите, които да ви подкрепят в случай, че е необходима друга гъвкавост във връзка с прилагането на ОСП.

Следващото заседание на Съвета, организирано от председателството, ще ни предостави възможност да се актуализираме взаимно за текущите нужди във всяка държава-членка. Необходими са решителни и ефективни действия за бързо реагиране на тази криза и за облекчаване на въздействието върху нашите фермери и цялата хранителна верига.

Еврокомисарят Войцеховски с препоръки към министрите на земеделието на ЕС по време на криза
6620
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини