Начало » Новини » Коментари
09.03.2020 г.

Заявете градините с плодове в Кампания 2020 при следните добиви

Наръчник за директните плащания
Заявете градините с плодове в Кампания 2020 при следните добиви

sinor

Синор.бг продължава да представя новостите от Наръчника за директните плащания през 2020 г., който е качен на интернет страницата на министерството. При схемата за обвързано подпомагане за плодове подпомагането ще се дава на всички земеделски стопани, обработващи заявяващи минимум 0.5 хектара, или 5 декара, допустими площи (заедно или по отделно) от следните видове култури – ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди и малини.

Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП. Минималният размер на парцела трябва да е 0.1 ха, или 1 декар. Необходимо е от площите да е получен и реализиран добив от съответната култура. Ще се прави съпоставка на съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок, в който попада културата на базата на данни в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП). Площи, на които се установи култура, различна от заявената, се считат за наддекларирани.

Подпомагането ще бъде на хектар отглеждана култура. На подпомагане подлежат допустимите площи, за които има реализиран на пазара добив от заявената култура съгласно списъка, а именно, при  ябълките – 11 914 кг/ха (или 1 191 кг ог дка), крушите - 5 922 кг от ха (или 592 кг от дка), кайсии/зарзали - 4 970 кг/ха (или 497 кг от дка), праскови/нектарини - 7 500 кг/ха (или 750 кг от дка), череши - 4 700 кг/ха (470 кг от дка), вишни - 3 718 кг/ха (371 кг ог дка), ягоди - 4 980 кг/ха (498 кг от дка) и малини 3 300 кг/ха (330 кг от дка).

Кандидатите по схемата, които имат и са заявили площи със сертифицирано биологично производство и/или площи в преход към биологично земеделие, удостоверяват минимални добиви от заявените площи със сертифицирано биологично производство и/или площите в преход към биологично земеделие за съответната култура в размер на 50% от изискваните добиви.

Необходимо е да бъдат представени документи, доказващи реализацията на продукцията от съответните култури, а именно - фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закони; документи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Когато кандидатите са търговци и имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“ - Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция.

Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2020 трябва да са издадени в периода 1 февруари 2020 г.-31 януари 2021 г.

Министерството на земеделието, храните и горите и ДФЗ-РА осъществяват контрол на площите по отношение на наличието на заявената култура, както и за спазването на минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от площите или за следи от растителни остатъци от заявената култура.

Агротехническите мероприятия представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

 Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2020, в периода 1 до 31 януари 2021 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.

Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане, и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

При Схемата за обвързано подпомагане на плодове (сливи и десертно грозде) право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за плодове имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане по схемата минимум 0,5 хектара допустими площи (заедно или по отделно) със сливи и/или десертно грозде.

Площите трябва да бъдат допустими за подпомагане по СЕПП. Минималният размер на парцела трябва да е 0,1 ха. Необходимо е от площите да е получен и реализиран добив от съответната култура. Ще се прави съпоставка на съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок, в който попада културата на базата на данни в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП). Площи, на които се установи култура, различна от заявената, се считат за наддекларирани.

Подпомагането ще бъде на хектар отглеждана култура. На подпомагане подлежат допустимите площи, за които има реализиран на пазара добив от заявената култура, а именно при сливите е 6 246 кг от хектар, или 624 кг ог декар, а при десертното грозде -  4 500 кг от хектар, или 450 кг от декар.

Кандидатите по схемата, които имат и са заявили площи със сертифицирано биологично производство и/или площи в преход към биологично земеделие, удостоверяват минимални добиви в размер на 50% от изискваните добиви.

Необходимо е да бъдат представени документи, доказващи реализацията на продукцията от съответните култури. Такива документи са:

1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Когато кандидатите са търговци и имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта „Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци“ - Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция.

Документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2020 трябва да са издадени в периода 1 февруари 2020 г.-31 януари 2021 г. Министерството на земеделието, храните и горите и ДФЗ-РА осъществяват контрол на площите по отношение на наличието на заявената култура, както и за спазването на минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от площите или за следи от растителни остатъци от заявената култура.

Агротехнически мероприятия представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

Важното за 2020 г. е, че освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2020 в периода 1 до 31 януари 2021 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“.

Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП.

Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

Заявете градините с плодове в Кампания 2020 при следните добиви
28107
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Наръчник за директните плащания – четвърта част
При пашуване за екстензивно поддържане на мерите е редно да следите стадата с GPS
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Да си отдъхнем!
Фермерите се сдобиха с наръчник за Кампания 2023
Министерство на земеделието
Наръчникът за директните плащания за 2022 г. е достъпен за фермерите
Наръчник 2021 г. - последна част
Документите по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и по схемата за млади фермери през 2021 г.
Наръчник Кампания 2021 г. - четвърта част
Схемите за обвързана подкрепа за овце, кози и биволи плюс държаваната помощ през 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини