Начало » Новини » Страната
20.02.2020 г.

Над милиард лева са получили земеделците в Пловдивско за 5 години

Заявените за подпомагане биволи в областта са се увеличили 3 пъти
Над милиард лева са получили земеделците в Пловдивско за 5 години

Земеделските производители в област Пловдив са получили близо 1,124 млн.лв. финансовата подкрепа за последните 5 години, съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов пред над 300 стопани по време на среща от кампанията по директни плащания в Пловдив, цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите. Маринов отбеляза, че получените средства представляват близо 7,4% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за периода 2014-2020 г.

Той подчерта, че през 2019 г. площите с трайни насаждения в областта са с 9% повече спрямо 2014 г., достигайки 13% от общите в страната. Заместник-министърът уточни, че при традиционното за Пловдивско зеленчукопроизводство се отчита значително увеличение на площите от над 2 пъти и там се намират близо 12% от всички площи със зеленчуци в страната. „За периода 2014 – 2019 г. обработваемата земя в областта нараства с близо 2,5%, основно поради увеличение на площите със зеленчуци и технически култури“, добав той. При площите с винени лозя в област Пловдив, заявени за подпомагане по СЕПП през 2018 г., също се отчита ръст с 2,1% на годишна база. Те представляват около 10% от всички заявени площи с винени лозя в страната. „В Пловдивска област са заявени и близо 67% от общите площи с ориз за подпомагане по СЕПП през 2018 г., над 44% от площите с пипер и близо 40% от площите с домати. Областта има висок относителен дял и при заявените площи за подпомагане с маслодайна роза и тютюн – съответно 39% и 27%“, обяви Маринов.

На срещата стана ясно, че в сектор "Животновъдство" най-значими за областта са биволовъдството, говедовъдството и овцевъдството. През 2018 г. В Пловдивска област се отглеждат 12% от общия брой биволи в страната, близо 11% от говедата и 8% от овцете. За периода 2014 – 2019 г. броят на биволите в областта нараства с 68%, на овцете с 23%, на свинете с 12%, а на пчелните семейства с 15%. Заместник-министърът отбеляза, че при заявените животни се отчита увеличение във всички категории по схемите за директна подкрепа. "Най-значителен ръст в рамките на периода 2014 – 2018 г. е налице при биволите – близо 3 пъти, следван от този при овцете и козите – с 12% и говедата – с 6%", каза още той.

Пред земеделските стопани от областта, експерти на министерството разясниха и новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство през 2020 г. Земеделските производители бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор „животновъдство“, както и с хода на преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г.

Над милиард лева са получили земеделците в Пловдивско за 5 години
6183
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
От БАБХ предприемат мерки за пресичане на разпространението на болестта
Откриха изхвърлени трупове на домашни свине с АЧС в Пловдивско
Какво може да видите на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024
От 20 до 24 февруари
И АГРА 2024 ще бъде под мотото за прецизно земеделие!
Аграрен университет
Седмица на биоикономиката от 9 до 13 октомври в Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини