Начало » Новини » Страната
13.02.2020 г.

Продължават нарушенията при водоползването от язовир Студена

От пернишката топлофикация обаче отричат категорично да са ползвали незаконно 74 кубика
Продължават нарушенията при водоползването от язовир Студена

Нарушения при ползването на водите от 3 от комплексни и значими язовири установиха проверки на Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ (БДЗБР) през последния месец, съобщиха от пресцентъра на министерството на околната среда и водите.

За язовир „Студена“ е констатирано ползване на 650 куб. метра от „Стомана Индъстри" и 74 куб. метра от „Топлофикация – Перник“ АД, въпреки че в графика за януари на „ВиК“-Перник са разрешени единствено води за питейно-битово водоснабдяване в размер на 0,804 млн. куб. метра. За констатираните нарушения на двете предприятия ще бъдат наложени санкции. Не са констатирани надвишения на лимита на разрешеното водовземане от язовир „Студена“ за питейно-битово водоснабдяване.

От „Топлофикация-Перник” обаче веднага разпространиха писмо до средствата за масова информация, в което категорично отричат да са използвали вода от язовир "Студена" през януари. "Категорично искаме да опровергаем оповестената информация в медиите, че през месец януари „Топлофикация Перник“ АД е ползвала вода от язовир „Студена”. Това по никакъв начин не кореспондира с истината.

Не е възможно „Топлофикация Перник“ АД да използва вода от язовир „Студена“, защото спирателното устройство се намира на територията на „ВиК“ – Перник, което означава, че единствено техни служители могат да пускат и спират водата към нас. Подаването на тази вода се извършва посредством тръбопровод с дължина над 3 км. По цялото си протежение тази тръба минава подземно успоредно на тръбата, която премиерът и двамата министри лично установиха, че е надупчена като „швейцарско сирене“. Измервателното устройство или т.нар. разходомер се намира в края на тръбата, при нас.

Безумно е да се твърди, че ние ползваме нещо, което се контролира и дава от друго дружество. Инсинуация е и твърдението, че при нужда от 74 000 куб. метра вода на месец констатиран разход от 74 куб. метра за месеца е нерегламентирано ползване на вода. Въпросните 74 куб. метра вода, стекла се по тръбата, са количествата подпочвена вода, просмукала се през дупките в стените на тръбата по трасето й от водохващането до нас. Това са по 0,028 литра/сек.

Ако е имало някакво умишлено изпускане на вода по тази тръба, то това е изцяло по вина на ВиК оператора – при нас тръбата е на свободен отток и няма никакви спирателни устройства. Освен това нито една институция или какъвто и да било субект не ни е вменил задължението сами да контролираме водоподаването към нас.

От въвеждането на воден режим в гр. Перник до момента ние нито веднъж не сме се оплакали от липсата на вода. Съпричастни сме с нещастието на нашите съграждани и с огромни усилия от наша страна, както и свръхразходи, се стараем това бедствие да бъде понесено по-леко от клиентите ни. Но въпреки този факт се намират „калинки“ в разни администрации, които се опитват да изчистят омазаните си физиономии с нас. От публикациите, целящи да се опетни доброто име на дружеството, може да се направи само един извод – Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ не може да контролира съоръженията си и служителите, оповестяващи резултатите от проверките им, не схващат разликите между десетки хиляди и единици.

Ако не е така, нека от Басейнова дирекция решат задачката за втори клас, в която се казва с какъв дебит е тръбата, напълнила басейн с обем 74 000куб. метра за един месец, и за колко месеца ще се напълни същият басейн, ако през тръбата минават 74 куб. метра на месец?"

За язовир „Дяково“ Басейнова дирекция констатира превишение на ползваните водни обеми през месец януари от „ТЕЦ-Бобов дол“, за което е  съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение. Също така е установено, че на 3 декември 2019 г. „Аква Пауър Груп“ е ползвал водни обеми за производство на електроенергия чрез ВЕЦ „Дяково“, въпреки ограничението да не работи в енергиен режим, за което ще бъде санкциониран. За ползване на водни обеми от фирма „Делектра“ през януари 2020 г. чрез ВЕЦ „Мало село“ също ще бъде съставен акт.

За обезпечаване на водния обем на язовир „Дяково“ БДЗБР  провери фирмите „Ай Ви Пи Комършъл“, „Балканфарма-Дупница“ и „Хидрострой-Рилци“, както и за зона „Пиперево“ на гр. Дупница. Бяха пломбирани кранове за преустановяване на техническата възможност за ползване на води за промишлени цели. На „Ай Ви Пи Комършъл“ беше дадено предписание за монтиране на второ измервателно устройство. На ВЕЦ „Джерман“ беше пломбирана савачна врата, за да се осигури, че цялото водно количество се подава към яз. „Дяково“. Установено беше също, че „Автомагистрали -Хемус“ са ползвани водни обеми от яз. „Дяково“ без необходимото за това основание по Закона за водите, за което на дружеството ще бъде съставен акт.

При съвместни проверки на БДЗБР и „Напоителни системи“ бяха установени 29 нерегламентирани отклонения, чрез които се е ползвала вода от главния тръбопровод, отвеждащ води до язовир „Дяково“, за което СинорБГ вече писа.

На язовир „Пчелина“ е извършена проверка на МВЕЦ „Пчелина“, като той не е работел. Справка от „ЧЕЗ Разпределение България“ обаче установява, че МВЕЦ „Пчелина“ е работил на 5 октомври 2019 г. БДЗБР ще наложи санкция. 

Продължават нарушенията при водоползването от язовир Студена
6930
 

Последни материали
Виж
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Свързани материали
Виж
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Актуално
Прекратява се реверсивното движение на пътя София – Перник поради бурен вятър
Важно за фермерите!
Заданията за сателитната мониторингова система са отлагани с години
Срещи в Европарламента
България е сред лидерите в Европа при сателитно наблюдение с изкуствен интелект
Всички населени места в община Перник попадат в обхвата на термина
Предлагат на фермерите в Пернишко да обозначават продукцията си като планинска
Промени в Закона за земеделските производители предхождат спътниковото наблюдение „Коперник”
Режат правните основания за фермери, които не плащат в срок рентите си за държавните земи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини