Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.02.2020 г.

Обеззаразяване на почвата преди сеитба – кога и защо

Важно за фермера
Обеззаразяване на почвата преди сеитба – кога и защо

sinor

Независимо от това как ще се отглежда разсада – в затворени помещения или чрез директна сеитба на открито, винаги трябва да се вземат мерки за качеството на почвата, защото тя може да съдържа патогени, вредители и плевели. Производителите трябва да се справят с много неизвестни – от непредсказуемото време до различните вредители, вируси и гъбички, които представляват сериозна опасност за растенията. Ако някои фактори, каквото е времето, не могат да бъдат контролирани, то подобряването на качеството на почвата е съвсем достъпно.

Една част от патогените се развиват изцяло в почвата, като паразитират по корените или семената, но друга група само презимуват или преминават определен етап от развитието си. Съществуват и друг вид почвени патогени, които се появяват при наличието на определен гостоприемник, но при отсъствието на такъв те образуват устойчиви спори и се запазват в почвата много години.

С обеззаразяването се цели унищожаването на патогените, причинители на сеченето и различните видове кореново гниене, на нематодите, на почвените неприятели и плевелите.

Обеззаразяването на почвата се препоръчва само когато предшестващите култури са били изложени на действието на болести и вредители, зимуващи в почвата. Ако такъв проблем не е наличен, то обеззаразяването ще причини повече вреди, отколкото полза, защото ще унищожи не само вредните, но и полезните организми – от микроорганизмите до червеите.

Физични методи за обеззаразяване на почвата

Физичните методи се основават на термична обработка – директно нагряване или посредством пара. При нагряване до 50 градуса по Целзий загиват нематодите, до 60-71 градуса загиват бактериите и почвените гъбички, а над 82 градуса – вируси, насекоми и почти всички семена на плевели.

За малки количества почва може да се използва печката, като се постави в подходящ съд и се нагрее до 80 градуса, а след охлаждане е готова за ползване. Може да се обработи и в микровълновата фурна, поставена в съд с капак за 90-100 секунди.

Най-ефективно е пропарването на почвата – използва се нагрята вода  или директно нагряване от слънцето (соларизация) под полиетилен. Целта е да се получи прегрята пара. Добри резултати се получават при качествено обработена почва.

Слънцето е в състояние да затопли интензивно почвата и на по-голяма дълбочина, но за целта се използва черен или прозрачен полиетилен и овлажняване на почвата на поне 15 см дълбочина. За постигане на максимален ефект са необходими поне 4-6 седмици.

Учени от Тексаския университет твърдят, че при соларизация с използването на брезент за 4 седмици количеството на плевелите намалява приблизително 30 пъти, което е много осезаема разлика.

Соларизацията действа най-добре на глинести почви, защото задържат по-големи количества вода и по-дълго. При песъчливите е необходимо допълнително овлажняване и е най-добре да бъде капково. За количествата влага може да се съди по конденза, образуван сутрин по вътрешната повърхност на полиетилена.

Важно е да се знае, че при соларизацията загиват всички организми и добавянето на естествен тор и компост се прави след приключване на процеса.

Химични методи

За обеззаразяване на почвата се използват следните фунгициди:

– Базамид гранулат – внася се във влажна почва чрез фрезуване при температури над 10 градуса, влажност 70-75% и действа срещу гъби, нематоди, почвени насекоми и плевели;

– Формалин със съдържание на формалдехид 40% – внася се като воден разтвор в съотношение 1:25 – 1:50 (до 10 л/кв.м) и действа срещу бактериоза и сечене;

– Син камък – 2% разтвор;

– Купроцин – 4 гр/кв.м;

– Ридомил 25 ВП – 1 гр/кв.м.

Семената на зеленчуците също се обезаразяват, както инструментите и даже градинските маркери.

Обеззаразяване на почвата преди сеитба – кога и защо
98586
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Борбата с фитофтората по доматите започва преди сеитбата на семената
Практика
Качеството на семената и разсада влияе върху плододаването
Съвети към градинаря
И още за есенно обеззаразяване и подхранване на почвата
Систива® в пакет с Премис® – Нов подход за обеззаразяване на семена ечемик!
Систива за най-дълга защита от листни болести и Премис – обеззаразител за пълен контрол на видовете главни.
Систива® в пакет с Премис® – нов подход за обеззаразяване на семена пшеница!
Когато сами ги събираме
Обеззаразете семената, преди да ги посеете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини