Родината на пипера е Латинска Америка, но от дълго време той се е настанил трайно в българските градини. Причина за това са отличните му хранителни и вкусови качества. Освен това съдържанието на витамин С в пипера е 3-4 пъти по-високо от това в лимоните.
Семената се засяват през януари, а нормата е 12-15 г/кв.м. Докато поникнат, температурата в парника или оранжерията трябва да е 22-24 градуса. После в слънчеви дни температурата на въздуха да е 22-24 градуса, а в облачни – 20-22 градуса. През нощта температурата да е с 3-5 градуса по-ниска. При тези условия около 1 месец след сеитбата растенията са готови за пикиране.
Активният въглен помага срещу сечене и кореново гниене по разсадите
За да се развива нормално разсада и да не се появи болестта сечене, особено важно е да се ограничават поливките. По-нататъшното отглеждане не се отличава от отглеждането на разсад за домати и краставици за форсирано производство. Култивационните съоръжения се покриват с прозрачно пластмасово фолио десетина дни преди разсаждането. Така почвата се затопля и предпазва от валежи. Тя трябва да е предварително обработена и наторена.
Пипер - правилно подхранване на разсада
Засаждането става в полиетиленови оранжерии през април, в по-южните райони – в началото на месеца. Предварително саксийките с пикирания разсад се поливат обилно с хладка вода. Извадените растения се засаждат в копки, като почвата леко се притъпква. За да се прихванат, се поливат още веднъж с хладка вода.
Докато стръковете са малки, трябва да са защитени от вредното въздействие на студа. За тази цел се използват вътрешни полиетиленови тунелчета.