Начало » Хоби земеделие » Цветарство
13.09.2017 г.

Стевия – сладката тайна на природата

Индианска трева замества захарта, може да се гледа и на топъл балкон

В далечни времена, когато хората все още не са познавали захарта, а аАмерика не е била открита от Колумб, индиянците от племе Гуарани изпалзвали една удивителна трева. Достатъчно било в съда с вода да се добавят няколко листчета от нея и тя ставала необичайно сладка. Индияните наричали тази трева “каа – ехе”, което означава “сладка трева” или “медени листа”. Научото название на това удивително растение е Stevia rebuadiana. Родина на стевията е Южна Америка. Расте в условията на умерения влажен субтропичен климат в Парагвай, Бразилия и Аржентина. Индиянците ревностно пазили тайната на сладката трева, затова чак през 1887 г. Тя станала известне на останалия свят благодарение на южноамериканския учен Антонио Бертони.

От 300 вида само един подслажда

Оказало се, че в Америка растат почти 300 вида стевия, но само Стевия ребудиана има сладък вкус. Нейните листа са 10 – 15 пъти по-сладки от захарта. Секретът на тази сладост се крие в сложното вещество стевиозид, което се натрупва в растениео. В момента стевиозидът е най-сладкия прироен продукт. В чист вид той е 300 пъти по-сладък от захарта, но за разлика от нея има много малко калории и не повишава нивото на глюкозата в кръвта и дори притежава леко антибатериално действие. Именно затова той се счита за идеален заместител на захарта, както при здрави хора, така и при страдащи от диабет, повишено тегло, със сърдечно – съдови проблеми и други нарушения при обяната на веществата.
Стевията е многогодишно растение, в природата достига 60-80 см височина. Представлява силко разклонено храстче, листат са прости, цветовете – дребни, бели, кореновата система е добре развита.

Нужно му е топло слънчево място

Стевията е южно растение, затова му трябва повече топлина и светлина. Колкото повече получи от тях – толкова по-сладко ще бъде. Оптималните условия за доброто развитие са слънчево, защитено от течения място и температура 22 – 28 градуса. Остъкленият балкон е добро място за отглеждането на “сладката трева”.
По принцип стевията може да расте на различен тип почви, но най-добре се чувства на леки, пясъчни почви със слабо кисела реакция (pH 5,5 - 6).
У нас стевията не може да презимува, затова може да се отглежда само като стайно растение или в градината след подготовката на разсад.
Стевията се нуждае от чести и обилни поливки. Засушаването, дори и малко стевията понася много трудно, но задържането на вода също е вредно. Подхранване се прави на 10 – 15 дни.

Многобройните изследвания са показали, че стевията е безопасен продукт. В момента нейното производство и продажба е разрешена в много страни. Стевията не губи свойствата си и при нагряване. Затова тя с успех се използва не само за подсладител на чайове и напитки, но и в домашната кулинария при производството на торти и кейкове. Най-простия начин способ за заготовка на стевията е изсушаването. Изсушените листа се стриват и се получава зелен прах. 1,5 – 2 супени лъжици може да заменят 1 чаша захар. Свежите листа се събират през цялото време на годината от растението, но най-сладки са по време на цъфтежа.

Стевия – сладката тайна на природата
6369
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Практика
Как да отглеждате стевия или сладка трева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини