Нови 19 иновативни проекта на Агра 2018, представени от Селскостопанска академия

АГРА 2018

06.03.2018 г.

Нови 19 иновативни проекта на Агра 2018, представени от Селскостопанска академия

Селекционерите и експертите от институтите към Селскостопанска академия представиха 19 иновативни продукта, участвали в конкурса за иновации, който редовно се провежда в рамките на селскостопанското международно изложение АГРА 2018. Сред тазгодишните предложения отново беше висококачественият сорт домат „Алено сърце“ с традиционен български вкус и аромат, селектиран от Института по зеленчукови култури „Марица“.

По съдържание на вещества с антиоксидантно действие – аскорбинова киселина, общи багрила и ликопен сортът „Алено сърце“ превишава „Биволско сърце“. Съчетанието на приятен сладко-кисел вкус и типичен доматен аромат с добър външен вид и нежна текстура определят сорта като подходящ за прясна консумация. Сортът е с добра адаптивна способност и може да се отглежда, както в култивационни съоръжения, така и на открито – при полски условия за ранно и средноранно производство. При оранжерийни условия добивите са 5000-7000 kg/da, а при полски условия 4500-6000 kg/da.

Нов уникален сорт българска капия, селектиран от опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик и Института по зеленчукови култури – Марица. Става въпрос за нов уникален сорт Ивайловска капия, който е по-едър и месест от останалите български сортове капии. Добивите са от 5 до 10% повече за останалите сортове капии, които средно е 3,5- 4 тона. Най-новият български сорт от тип Капии е с висока съдържание на сухо вещество и лесно се белят.

Един от най-новите сортове на Института по земеделие – Карнобат е зимният двуреден сорт ечемик „Дария“. Сортът е върхово постижение на българския и европейски пазар. Сортът е признат за оригинален през 2016 година. Сорт Дария се характеризира с висока зимо- и студоустойчивост. Притежава много добра устойчивост на основните икономически важни болести по ечемика. Сорт Дария е високо продуктивен. Добивите от сорта достигат до 923.40 kg/da. Дария превишава добивът на средния стандарт с 2.68 % до 16.63 %.

Първи български сорт от растението стевия, разработен от учени от Земеделския институт в Шумен с името „Стела“. Понастоящем стевията остава естествен заместител на захарта. Увеличеният потребителски интерес към натуралните хранителни добавки означава, че продукти като стевията ще бъдат обект на голямо внимание от страна на потребителите. Сортът проявява добра екологична пластичност и може да се отглежда във всички райони на страната при поливни условия. Притежава относително добра устойчивост на гъбни болести.

Пелети от отпадната биомаса от лавандула. Съвместна разработка на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров" и Руския държавен аграрен университет – Московската селскостопанска академия “К. А. Тимирязев“. Създадена е технология за оползотворяване на отпадната биомаса от лавандула за енергийни цели. Пелетите са с минимално съдържание на прахова фракция и здравина над 90%, подходящи за изгаряне в пелетни горелки.

Новост от европейски мащаб е високо белтъчният хляб, подходящ  за болни от диабет и съредчносъдови заболявания. Той е разработен от Институт по криобология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти.

Как по-бързо се създадат нови сортове, необходими както за промишлеността, така и за конкретни екологични райони като отговор на глобалните промени на климата? Отговор на този въпрос може да получите като прочетете методичното ръководство „Възможности за използване на хетерозистната селекция при самоопрашващите се култури фъстъци, сусам и ориз“, което е написано учените от Института по растителни и генетични ресурси – Садово.

В помощ на земеделските производители е илюстрирана книжка "Технология за производство на полски фасул" на учени от Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево. Авторите предлагат на потребителите резултатите от своите научни изследвания по селекция, технология и икономика на фасула.

Два вида пасищен райграс - „Тетрани“ и „Тетрамис“, дават по-обилна реколта с по-добро качество. Те са създадени от учените от Института по фуражни култури – Плевен. Те са високопродуктивни, екологични стабилни и дълготрайни.

Искате да отглеждате орехи, запознайте със специално разработената технология за отглеждане на орехи на учените от Института по овощарство в Пловдив. Технологията дава подробна информация за ботаническите и морфологични особености на ореха, за неговите биологични и екологични изисквания като овощен вид. Включена е и икономическа оценка на отглеждането на ореха в България.

Високобелтъчен хляб „Зърнея“, разработен от Институт по криобология и хранителни технологии. Продуктът съдържа повишено количество биологично активни субстанции, като бета-глюкани, омега-6 мастни киселини, микро- и макроелементи като калий, калций, манган, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и витамини от група В. Миксът от брашна съдържа незаменимите аминокиселини лизин, триптофан, хистидин, фенилаланин, левцин, изолевцин, треонин, метионин, валин и аргинин. Хлябът „Зърнея” е източник на здравословни нутриенти за потребителя. Той може да се прилага профилактично при диабет, онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

Нови два продукта на  Институт за изследване и развитие на храните. В диетичните безглутенови кексчета се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци,  обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.

Учените от Института по животновъдни науки в Костинброд многофункционално противороево дъно за пчелни кошери. Полезният модел улеснява работата на пчеларите. Целта на полезния модел е да се създаде устройство, с което осъществяването на основните противороеви методи: Демариране или налитане на маточник, както и дейностите: сформиране и разформирано на стратерно семейство или отделяне на пчели за създаване на ново семейство, да се осъществява от самите пчели, с намален брой манипулации, за по-кратко време и с ограничен досег с пчелите.

Институтът по царевицата – Кнежа участва в конкурса за иноваците и два нови хибрида царевица и монография посветена на тази култура. Новите хибриди царевица са високодобивни и устойчиви на икономически важните болести при тези растения.

Институтът по декоративни растения –София представя нов сорт карамфил. Перспективен и конкурентоспособен не само за българския пазар.

Sinor.BG

Споделяне на сайта