Начало » Пазари » Животинска продукция
28.12.2019 г.

Потреблението на месо в ЕС расте

Бъдещето обаче не изглежда толкова розово
Потреблението на месо в ЕС расте

Потреблението на месо на глава от населението в Европейския съюз продължава да нараства, става ясно от селскостопанската прогноза на Европейската комисия до 2030 г. След световната икономическа криза в края на първото десетилетие на века и спада от 2013 г., предизвикан от преструктурирането на млечния сектор и влизането в сила на нови нормативни актове за свиневъдството, които доведоха до дефицит на месо като цяло, потреблението е нараснало с 4,7 килограма на човек до прогнозираните за настоящата година 69,8 килограма. Процесът е свързан с подобряването на икономическото положение на домакинствата и достатъчно предлагане на всички категории месо въпреки ръста на изнасяните количества.

Очаква се обаче до 2030 г. потреблението на месо в ЕС да намалее с 1,2 килограма на глава от населението поради няколко причини – увеличаващите се социални и етични тежнения, екологичните и климатичните проблеми, дискусията за вредите за здравето от консумацията на месо, застаряването на населението (порционът при възрастните хора намалява като цяло) и понижаване на достъпността на месото на вътрешния пазар.

От ЕК прогнозират запазване на тенденцията за спад в консумацията на говеждо месо и ускоряване на процеса на замяна на свинското с пилешко заради нарасналото търсене на вносно свинско на пазарите в Азия. За овчето месо експертите на ЕК предвиждат скромно увеличение на консумацията заради разнообразяването на месната диета и демографските промени, свързани с миграцията и религиозните убеждения.

Не трябва да се пропускат обаче и останалите тенденции в потреблението на месо – промените в хранителния режим покрай нарастващия брой на флекситарианците ( консумиращи минимални количества месо, но без да се отказват напълно от него), вегетарианците и веганите особено сред младежите, увеличаващото се значение, което потребителите придават на произхода на месото и начина на произвеждането му (биологично производство, благополучието на животните, въздействието на производството на месо върху околната среда) и преминаването от прясно месо към преработено и полуфабрикати.

Месото, отгледано в лабораторни условия, може да започне да съперничи на истинското, но остава неясно доколко ще бъде припознато от потребителите и какво е въздействието му върху околната среда. Като цяло обаче в наличната статистика засега не се отчита каквато и да било тенденция към намаление на потребяваните количества.

Разнопосочните тенденции в държавите-членки на ЕС усложнявата допълнително оценката за общността като цяло. Изглежда много вероятно вече изброените фактори да доведат до тенденция на намаляване на потреблението на месо, но е изключително трудно да се предскажат конкретните срокове, в които ще се случи това, и в какви количества, отчитат експертите на ЕК.

Потреблението на месо в ЕС расте
15709
 

Последни материали
Виж
Закупени са 100 000 тона при продължаващ спад на цените
Българската пшеница пак е сред победителите на търга за внос в Тунис
Фондация и компания отпускат средствата за реконструкция на основен кладенец
Подобряват водоснабдяването във великотърновско село с безвъзмездни 22 000 лева
При неспазване на едномесечното предписание от ИАРА ще уведомят МЗХ
Премахват незаконните вили, бунгала и каравани край язовир в Монтанско
Доклад на Синор.БГ
С Големия законопроект фермерът сяда на трапезата, вместо да сервира
Собственикът на обект със 183 дребни преживни животни сам е подал сигнала
БАБХ установи огнище на шарка по овцете и козите в бургаско село
За подпомогне устойчивото опазване и възпроизводство на рибните ресурси
Горски служители зарибиха реки в Родопите с 32 000 балкански пъстърви
Свързани материали
Виж
Китай остава основен клиент, следван от Великобритания и Филипините
ЕС увеличи с 3 на сто износа на свинско през първото тримесечие
Парламентарен контрол
Питаме Турция за таксите за превоз на говеда към Ирак
Евростат
Мляко, яйца и зърно са с най-голямо поскъпване в ЕС през първото тримесечие на 2025
Съветът на ЕС реши днес
Семена от Украйна и Молдова вече ще се предлагат на пазара на ЕС
Актуални теми
На 24 юни очаквайте 17-та конференция по храните в София
Но при соята и продуктите от преработката ѝ е отчете само ръст
ЕС вдигна износа на маслодайни култури за сметка на маслата и шротовете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини