Начало » Новини » Коментари
23.12.2019 г.

С пет години закъснение „къщите за гости“ избуяха в издънката на 2019 г.

Вместо обзор
С пет години закъснение „къщите за гости“ избуяха в издънката на 2019 г.

sinor

В последния ден от 2019 г. Синор.бг ще припомни онези текстове, които белязаха най-сериозните проблеми в бранша през изминаващата година. Като се започне с протестите на биопроизводителите през пролетта на годината, премине се през първата доброволна смяна на министър на земеделието и се продължи със скандалите около къщите за гости, през които бяха точени огромни средства от селската програма през първия програмен период. Безспорно, голяма част от поразиите на предишния министър минаха на поправителен при настоящия, а това беше оценено като плюс от бранша. Затова стискаме палци голяма част от обещаваните политики в бранша да се случат през 2020 г. при мандата на този министър, когато черновата на Националния стратегически план би трябвало да бъде изработена съвместно с бизнеса. И дано този път приоритетите в нея бъдат работещи!  

През три-четири години като на кинолента в администрацията на министерството на земеделието се излъчват едни сюжети с пълен блокаж при усвояването на средствата по селската програма, след които следва пореден спешен план за действие (екшън-план), който да прати чиновниците на поправителен. Та същото кино гледахме и през 2019 година, когато през юни предишният министър на земеделието  Румен Порожанов спешно подаде оставка по повод, който наглед изобщо не беше свързан със сектора (а с имотите на неговата нежна половинка и скандала „апартаментгейт“). Само че след отстраняването му за пореден път лъснаха огромни проблеми във фонд „Земеделие“, свързани най-вече с грандиозното изоставане в разглеждането на проектите, които вместо за три месеца, както е по закон, престояваха по година и половина във ведомството, без да бъдат подписвани или отхвърляни.

И естествено, изчистването на тези Авгиеви обори беше поверено на тандема Десислава Танева – Васил Грудев, които неведнъж са доказвали успеваемост при изпълнението на подобни екшън планове.

Вместо обаче да се наблегне на огромното изоставане в одобряването на проектите по селската програма, което беше огромната издънка на предишното ръководство на фонда, акцент в дейността на новото старо ръководство стана другия скандал – този с къщите за гости, странно „посаден“ да се вихри из медиите точно преди евроизборите.

Ще попитате защо странно – защото точно преди три години, през лятото на 2016 г., по време на първото управление на Десислава Танева като министър на земеделието сигналите около къщите за гости отново бяха поставени на дневен ред, само че след тях последва тригодишно затишие.

Вярно, че в края на 2016 г. в поредното правителство на Борисов постът министър беше поверен на Порожанов, но той изобщо не се трогна от данните, изнесени от неговия предшественик Танева по отношение на скандалните проекти с къщите за гости. А това стана през юни 2016 г., когато на извънредна пресконференция в министерството на земеделието Танева изнесе данни за изпълнението на първата програма за развитие на селските райони 2007-2014 г., които показаха, че за периода от 2011 до 2016 година към прокуратурата са били подадени цели 538 сигнала за нередности по всички мерки от първата селска програма. И сред тях е имало и немалко проекти с къщи за гости.

Сигналите са били обявени от инспектората на фонд „Земеделие“ като за съмнителни проекти, а трябва да се знае, че проверките на инспектората обикновено почиват на сериозни доказателства, които се очаква да бъдат доразвити от разследванията в прокуратурата.

През трите години след Танева обаче, при управлението на Порожанов, в министерството липсваше и грам информация по темата с „къщите за гости“ – независимо от медийните публикации, които спорадично припомняха за огромната далавера да си направиш частна вила с пари от еврофондовете, ако си свързан с някое местно величие.

Така се изнизаха и петте години от подписването на договорите по мерките 311 и 312 на старата ПРСР, в които нарушителите можеха да бъдат санкционирани, ако се докажеше, че в къщите им за гости няма туристи и се ползват за лични цели. За незапознатите ще припомним, че този мониторинг е задължителен и се прави точно от инспектората на фонда, като данните от този контрол трябва да се придвижат нагоре по веригата от шефа на тогавашната дирекция „ПРСР“ във фонд „Земеделие“ до изпълнителния директор на фонда и оттам – до министъра. През периода от 2016 до 2019 г. отговорните лица са били Атидже Алиева, Живко Живков и Румен Порожанов. И досега обаче липсва яснота дали някой от тях ще бъде подведен под отговорност, въпреки разкритията на новото ръководство за масата нарушения, обявени окончателно през ноември тази година.

Ще припомним, че мерките с къщи за гости бяха отворени почти в края на първия програмен период, затова и повечето от тях бяха одобрявани през 2012-2013 г. А това означава, че петгодишният период на наблюдение за тях изтича в периода от 2016 до 2019 г. 

Затова и през юни тази година бяха проверени само проектите на къщи за гостиза които 5- годишният период на мониторинг не беше изтекъл. Извън проверките обаче останаха около 500 проекта, финансирани през първия програмен период, чийто контрол е проспан от проверяващите в периода 2016-2018 г. И тези пари бъджетът на страната губи безвъзвратно, защото са използвани за строеж на вили на големци, взместо за селски туризъм, какъвто би трябвало да е бизнесът, за който Европа и националният бюджет са давали подкрепа.

При инспекциите това лято бяха обходени 295 къщи за гости, от които 288 проекта бяха в период на мониторинг и 7 – в извън мониторингов период. Общата субсидия за всичките 288 проекта в мониторинг възлиза на 81 млн. лв., като за 253 от тях бяха открити производства срещу нарушителите. Субсидията, която ще се търси от държавата, е за 46,4 млн. лв., но процедурите ще са тежки и продължителни, затова и най-рано през лятото на 2020 г. ще стане ясно какви пари ще се върнат обратно в бюджета на фонд „Земеделие“.

Или, ако обобщим – ощетени отново ще са данъкоплатците, защото 25% от парите по ПРСР се дават от националния бюджет всяка година.

Колкото до другите потърпевши - кандидатите по селската програма, чиито проекти бяха държани на трупчета от чиновниците година и половина, там виновни от фонда или министерството очевидно ще липсват. За кой ли път, ще кажат зрителите, привикнали на кинолентата "екшън план" при селската програма.

Екатерина Стоилова

С пет години закъснение „къщите за гости“ избуяха в издънката на 2019 г.
16264
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Купувачите с по-ниски доходи се отказаха от мечтата за живот на спокойствие
Селските къщи в Благоевградско остават желани въпреки поскъпването им
След 47-то Народно събрание
И този парламент ще решава казуса с къщите за гости
Липса на капацитет или на експертиза?
Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец
Европейската прокуратура погна измамниците с къщи за гости за агротуризъм
Казус с десетгодишна история
Фонд „Земеделие” не е приключил кореспонденцията с ОЛАФ по казуса с „къщите за гости”
Съвместни инспекции на ОЛАФ и фонд Земеделие
Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини