Начало » Новини » Света
17.12.2019 г.

Финландското председателство залага 334 млрд. евро за земеделие от общия бюджет на ЕС до 2027 г.

Предложение, обсъждано миналата седмица в Брюксел
Финландското председателство залага 334 млрд. евро за земеделие от общия бюджет на ЕС до 2027 г.

sinor

Въпреки че в края на 2019 година държавите-членки не стигнаха до преговори върху проект за многогодишната финансова рамка (МФР) за следващия програмен период 2021–2027 г., все пак финландското председателство на Съвета на ЕС представи на държавите-членки предложението си за следващия дългосрочен бюджет, съобщиха от Еврокомисията.

След излизането на Великобритания от Общността БРЕКЗИТ, което ще се случи на 31 януари 2020 г., държавите-членки вече ще имат свобода за преговори, които на този етап не е ясно дали ще приключат през пролетта или лятото на следващата година.

И все пак, предложението, направено миналата седмица от финландското председателство, е бюджетът на ЕС за следващия период  да бъда в размер на 1,087 трилиона евро за седемгодишния период, равен на 1,07% от брутния национален доход на страните членки на ЕС. Предложеният бюджет се съсредоточава върху новите приоритети на ЕС, а именно – климатичните промени, иновациите и мерките за управление на миграцията.

С него се очаква да бъде финансирана и реформирана селскостопанска политика и за политика на сближаване, която подкрепя растежа.

Предложение по бюджета за България

По отношение на политиките на сближаване ( регионално развитие) проектобюджетът залага 323 милиарда евро.

За подпомагане и развитие на селското стопанство са предвидени 334 милиарда евро, като 40 на сто от този бюджет задължително трябва да се разходва за мерки, свързани с преодоляването на климатичните промени.

За други програми, включително новите приоритети за иновации бюджетът залага 356 милиарда евро. 

Финансирането на другите програми на ЕС, включително новите приоритети, формира най-голям дял от предложението на председателството и е с 37% по-голямо, отколкото в настоящата финансова рамка. Предложението би позволило на ЕС да увеличи разходите например за научни изследвания и иновации, климатични действия, управление на миграцията и цялостна сигурност.

Съкращенията в кохезионното и селскостопанското финансиране по предложението на председателството бяха балансирани в сравнение с намаленията, предложени от Европейската комисия.

Европейската комисия предложи 25% от бюджетните разходи на ЕС да бъдат използвани за подкрепа на климатичните цели. Финландското председателство предлага 25% да бъдат минимум за новия период на МФР.

Както е предложено от Комисията, предложението на финландското председателството също съдържа механизъм, който създава условия между спазването на принципа на правовата държава и получаването на средства от ЕС.

Преговорите ще продължат в Европейския съвет

Като председателство на Съвета на ЕС Финландия е подготвила предложение в съответствие с политическите насоки и графика, дадени от Европейския съвет. Предложението се основава на двустранните преговори, проведени с държавите-членки през есента, и на дискусиите в Съвета по общи въпроси и в Европейския съвет. След представянето на предложението на председателството председателят на Европейския съвет ще поеме отговорността за преговорите. Преговорите ще бъдат окончателно приключени, когато Европейският парламент даде съгласието си за новата многогодишна финансова рамка.

При досегашното обсъждане на бъдещото законодателство  в Европейския парламент депутати настояват за промени в начина, по който се финансира бюджетът, с добавянето на нови източници ‒ например с облагане на големите компании в дигиталния сектор, с приходи от схемата за търговия с емисии и данък върху използването на пластмаса. Подобни нови източници на приходи биха намалили преките вноски на държавите членки и биха икономисали средства за тях.

Финландското председателство залага 334 млрд. евро за земеделие от общия бюджет на ЕС до 2027 г.
8322
 

Последни материали
Виж
От 20 март стопаните кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Споразумение
Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството
Отпуснаха допълнителни 3 милиона лева за заплати в Селскостопанската академия
Цената на зехтина се е повишила с 50% за една година
Свързани материали
Виж
Двата законодателни пакета, приети от Еврокомисията
Държавите в ЕС трябва да внесат нови 66 млрд. евро в бюджета до 2027 г.
До 7 декември де очаква договореност и по бюджета за 2021 г.
Еврокомисията прие бюджетното споразумение от 1,8 трилиона евро за NextGenerationEU
Обсъжданията в ЕП продължават
Бюджетът на ЕС до 2027 г. и финансирането за България
Парламентарна сесия 9-12 март
Дългосрочният бюджет на ЕС и законодателството за климата са в дневния ред на Европарламента
Решения на Министерския съвет
Правителството прие позицията на България за следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС
Многогодишна финансова рамка
На 17 и 18 октомври предстоят важни дебати по бюджета на ЕС след 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини