Председателят на ЕК Урсула фон дер Леен ще инициира в рамките на първите си 100 дни предложения за така наречената "Европейска зелена сделка", като се очаква до края на месеца да се публикува резюмето на плана, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.
Секторите "Земеделие" и "Храни" ще бъдат разгледани най-вече чрез стратегията "От фермата до трапезата", която има за цел да изгради "справедлива, здравословна и екологична хранителна система", гарантирайки "високите цели в областта на околната среда и климата в реформата на Общата селскостопанска политика". Фокусът основно ще бъде върху изготвянето стратегическите планове на държавите членки.
Очаква се ЕК да представи Бяла книга за стратегията "От Фермата до трапезата“ около пролетта на 2020 г. с оглед на разгръщане на ключовите инициативи до края на годината. Тези инициативи се очаква да включват разглеждане на решението на Европейския съд относно новите техники за развъждане; преразглеждане на правилата за информация за храните с цел подобряване информираността на потребителите; действия за намаляване на загубите и разхищаването на храни; приемане на инструментариум за алтернативи на пестицидите. На фокус ще бъде и общата "цел за нулево замърсяване" и намаляването на използването на потенциално вредни химични вещества.
ЕК ще работи за приемане на стратегия за устойчиво използване на химични вещества заедно със съответни правила до 2021. Също така ще се преразгледа цялото съществуващо законодателство, засягащо селското и горското стопанство, за да гарантира, че то е в съответствие с "обновената цел в областта на климата и биоразнообразието". Комисията планира да проведе семинар с държавите членки през януари 2020 г., за да обсъди стратегията "От фермата до трапезата". Консултациите със заинтересованите страни са планирани за февруари 2020 г.