Начало » Новини » Света
05.12.2019 г.

Растителни млечни продукти вредят повече на здравето от кравето мляко

С голямото лате на Starbucks поемаме сладко като за 23 чаени лъжички захар
Растителни млечни продукти вредят повече на здравето от кравето мляко

Някои видове млека от растителен произход се оказват по-вредни от традиционното краве мляко, сочи изследване на британската обществена организация Action on Sugar, която проучва въздействието на захарта върху човешкия организъм, цитирано от местния ежедневник „Дейли Телеграф”.

Изводът се налага, след като специалисти от Action on Sugar проучили колко сладко е  съдържанието на популярните топли напитки в кафенетата във Великобритания. Резултатите показват, че напитките с добавени вегетариански видове мляко като овесено и оризово-кокосово съдържат много повече захар, отколкото приготвените с обикновено краве мляко. В някои напитки с овесено мляко, например в най-голямото лате на Starbucks, изследователите открили сладко съдържание, отговарящо на 23 чаени лъжички захар. Изпиването на тази напитка е равносилно на изяждането на 4 шоколадови кекса или поемането на 3 кенчета Coca Cola наведнъж.И други популярни напитки с вегетариански млека се оказали много по-сладки от вариантите им с обикновено обезмаслено мляко.

„Потребителите, които искат да заменят традиционното мляко в напитките, може да се шокират като разберат, че много заведения използват предварително подсладени алтернативни видове млека. Често информацията за енергийните стойности на напитките е много трудно откриваема и се оказва достъпна само на уебсайтовете на заведенията”, изтъква Кейтрин Дженър, директор за провежданите от Action on Sugar кампании. По думите й в повечето случаи хората неволно поемат прекомерни количества захар само защото върху напитките липсват специални обозначения. Вина има и разпространеното напоследък мнение за ползата от алтернативните млека, смята тя.

През юли базираната в Лондон компания за пазарни проучвания Mintel установи, че най-малко 25% от британците предпочитат млека на растителна основа, като най-големите им почитатели са младежите между 16 и 24 години – 33% от тях вече са сменили кравето мляко с бадемови, соеви или кокосови аналози. При това 37% от преминалите към растителни млека са посочили, че причината за избора им е грижата за собственото им здраве. За други 36% промяната е обусловена от факта, че животновъдството въздейства неблагоприятно върху околната среда и по този начин ще допринесат за опазването на природата.

Растителни млечни продукти вредят повече на здравето от кравето мляко
1989

Последни материали
Виж
Всички сертифициращи фирми трябва да попълнят базата с данни на биопроизводителите до 1-ви март
Министър Танева: В средата на годината да стартираме изготвянето на стратегическия план за ОСП
Помоща за плодове и зеленчуци ще се изплати с половин месец по-рано
Отслабването на конкуренцията не вещае нищо добро за пазара
Износителите на зърно от Русия намаляват
За изглъскване на имиджа тръгва държавна кампания срещу подправянето му
Само за дни Украйна използва цялата си годишна квота за внос на мед в ЕС
Вижте схемата
На съд за схеми с ДДС при продажба на маслодаен слънчоглед
Свързани материали
Виж
Бизнес с бъдеще
Фамилия Добрев инвестира в нова кравеферма в полите на Рила
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам