Начало » Новини » Света

Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните

На конференция
Синор.БГ / 04.12.2019 г.
Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните

Снимка ССА

В периода 22-23 ноември 2019 г., в Алтайския държавен университет, гр. Барнаул, Русия, се проведе Международна конференция с онлайн участие на тема: Психологически, педагогически и биомедицински проблеми на човешкото здраве (Психолого-педагогические и медико-биологические проблемы здоровья человека), съобщиха от пресцентъра на ССА. 

На конференцията, финансирана от Фонда за научни изследвания на Руската федерация, бяха представени фундаментални изследвания от водещи университети и научни институти от Русия, Австралия, Армения, Беларус, България, Казахстан, Латвия, Монголия, Полша, Украйна, Унгария, Франция, третиращи проблемите на човешкото здраве от различни аспекти и факторите, влияещи на здравния статус – околна среда, условия на труд и бит, хранителни навици, спорт. С цел на неговото укрепване се предлага разработването на профилактични и възстановителни мероприятия и образователни програми.

От ИККХ-Пловдив участваха: доц. д-р Тодорка Петрова – директор на института, доц. д-р Дида Исерлийска – р-л на отдел „Хранителни технологии“, доц. д-р Габор Живанович – научен секретар, доц. д-р Петя Иванова, доц. д-р Милена Рускова, гл.ас. д-р Мария Момчилова и гл.ас д-р Здравко Манев.

През първия ден от програмата на конференцията учените от ИККХ-Пловдив, чрез онлайн връзка, представиха два пленарни доклада, а през втория – седем научни доклада, включени в Секция 6. Национални, социо-културни традиции и съвременни аспекти за укрепване на здравето и подобряване на функционалните резерви на човешкия организъм, обединени от общата тематика „Разработване на иновативни функционални продукти“: 

Петрова Тодорка – Оптимизиране на процеса екструзия при производството на екструдати от ябълкови пресовки и пшеничен грис. /Optimization of extrusion process for production of apple pomace and wheat semolina extrudates;

Живанович Габор – Реологиечские свойства на ядивни покрития от хитозан / Rheological properties of chitosan edible films;

Живанович Габор – Характеристика на срока на годност на нови сортове череши, обвити с ядивно покритие / Shelf-life characteristics of edible-coated new sweet cherry cultivars

Исерлийска Дида – Разработка на сладолед на базата на фъстъци, приемлив за българския потребител /- Development of an acceptable peanut-based ice cream for Bulgarian consumers;

Иванова Петя – Разработване на иновативен високо концентриран продукт „Пастил от сини сливи и морски зърнастец“ /Development of an innovative high concentrated product “Pastila” from blue varieties of plums (Prunus domestica) and sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides);

Манев Здравко – Разработване на джем от морски зърнастец със средно съдържание на захар / Development of medium sugar marmalade from sea- buckthorn;

Момчилова Мария – Влияние на термичната обработка върху физико-химичните и органолептични показатели на месо-зеленчуков пастет с понижено съдържание на мазнини, обогатен с пребиотици. /The effect of the heat treatment on the physico-chemical and organoleptic indicators of meat and vegetable pate with a low fat content, enriched with prebiotics.

Материалите на конференцията бяха публикувани в специален брой на научното списание „Човешко здраве, теория и методология на физическата култура“/ «Здоровье человека, теория и методика физической культуры). 

Участниците в конференцията получиха грамоти и благодарствени писма.

Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните
8078
 

Последни материали
Виж
Парламентарен контрол
Овощари ще заявяват компенсации за щети по праскови, ягоди и други култури през октомври
Предстоящо
Иновации в хранителната индустрия: Конференция в Пловдив на 16 октомври 2025
Дотук щетите от шарката са 15 млн. лв.
Министърът на земеделието решава днес: ще има ли ваксинация срещу шарка?
Плакия по градинарски
Отличници
Близо половината от бюджета на рибарската програма ще се договори до края на годината
МЗХ кани за участие в изложението
Първо издание на Националният Био Фест: Българско био в парка „Марно поле“
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Иновации в хранителната индустрия: Конференция в Пловдив на 16 октомври 2025
Докладът беше представен от Европейската мрежа по конкуренцията
От 2023 г. КЗК не е готова с анализ дали „Кауфланд“ има нарушения с растящите цени на храните
На 12 ноември ще стартира изложение ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО
Чакат се още подробности
Търговци и юристи са в ръководния екип на дружеството „Магазин за хората“
През август
Вървят обществени обсъждания на пет проекти на нормативи в областта на агросектора
България ще има национален щанд на Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2026“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини