Начало » Новини » Света

Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните

На конференция
Синор.БГ / 04.12.2019 г.
Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните

Снимка ССА

В периода 22-23 ноември 2019 г., в Алтайския държавен университет, гр. Барнаул, Русия, се проведе Международна конференция с онлайн участие на тема: Психологически, педагогически и биомедицински проблеми на човешкото здраве (Психолого-педагогические и медико-биологические проблемы здоровья человека), съобщиха от пресцентъра на ССА. 

На конференцията, финансирана от Фонда за научни изследвания на Руската федерация, бяха представени фундаментални изследвания от водещи университети и научни институти от Русия, Австралия, Армения, Беларус, България, Казахстан, Латвия, Монголия, Полша, Украйна, Унгария, Франция, третиращи проблемите на човешкото здраве от различни аспекти и факторите, влияещи на здравния статус – околна среда, условия на труд и бит, хранителни навици, спорт. С цел на неговото укрепване се предлага разработването на профилактични и възстановителни мероприятия и образователни програми.

От ИККХ-Пловдив участваха: доц. д-р Тодорка Петрова – директор на института, доц. д-р Дида Исерлийска – р-л на отдел „Хранителни технологии“, доц. д-р Габор Живанович – научен секретар, доц. д-р Петя Иванова, доц. д-р Милена Рускова, гл.ас. д-р Мария Момчилова и гл.ас д-р Здравко Манев.

През първия ден от програмата на конференцията учените от ИККХ-Пловдив, чрез онлайн връзка, представиха два пленарни доклада, а през втория – седем научни доклада, включени в Секция 6. Национални, социо-културни традиции и съвременни аспекти за укрепване на здравето и подобряване на функционалните резерви на човешкия организъм, обединени от общата тематика „Разработване на иновативни функционални продукти“: 

Петрова Тодорка – Оптимизиране на процеса екструзия при производството на екструдати от ябълкови пресовки и пшеничен грис. /Optimization of extrusion process for production of apple pomace and wheat semolina extrudates;

Живанович Габор – Реологиечские свойства на ядивни покрития от хитозан / Rheological properties of chitosan edible films;

Живанович Габор – Характеристика на срока на годност на нови сортове череши, обвити с ядивно покритие / Shelf-life characteristics of edible-coated new sweet cherry cultivars

Исерлийска Дида – Разработка на сладолед на базата на фъстъци, приемлив за българския потребител /- Development of an acceptable peanut-based ice cream for Bulgarian consumers;

Иванова Петя – Разработване на иновативен високо концентриран продукт „Пастил от сини сливи и морски зърнастец“ /Development of an innovative high concentrated product “Pastila” from blue varieties of plums (Prunus domestica) and sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides);

Манев Здравко – Разработване на джем от морски зърнастец със средно съдържание на захар / Development of medium sugar marmalade from sea- buckthorn;

Момчилова Мария – Влияние на термичната обработка върху физико-химичните и органолептични показатели на месо-зеленчуков пастет с понижено съдържание на мазнини, обогатен с пребиотици. /The effect of the heat treatment on the physico-chemical and organoleptic indicators of meat and vegetable pate with a low fat content, enriched with prebiotics.

Материалите на конференцията бяха публикувани в специален брой на научното списание „Човешко здраве, теория и методология на физическата култура“/ «Здоровье человека, теория и методика физической культуры). 

Участниците в конференцията получиха грамоти и благодарствени писма.

Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните
8249
 

Последни материали
Виж
Краставиците насочваме към Германия
Износът на сладък пипер е скочил с 92% до август 2025 г.
Прогноза за времето
Жълт код за буреносен вятър в Централна и Източна България, от утре валежи
Започнаха проверки на всички обекти за продажба и добив на риба в страната
Само сливи, малини и пъпеши са над 90%
Българските ябълки задоволяват едва 36% от годишното им потребление
МЗХ отговаря на въпроси на Синор.бг
Още 300 проекти за модернизация ще бъдат субсидирани по Плана за устойчивост
Еколози връчват подписка срещу очакваната българска подкрепа за новите ГМО
Свързани материали
Виж
Националния съвет по храните
Бизнесът спешно търси яснота за новите такси на БАБХ
Заедно с ръста на енергийните разходи, осигуровките и данъчната тежест
С новите държавни такси храните ще продължат да поскъпват и догодина
Очаква се становище на МФ
МЗХ: Законът за агрохранителната верига е приоритет за министър Тахов
Отчет в МС
Масово повишаване на цените заради еврото, вече налагат и санкции
Месото и месните продукти (+9,4%) и живите животни (+7,9%)
Продажни цени на едро в Германия продължават да нарастват
Обсъждане на провени в наредба
Иска се гратисен период за етикетирането на бързо развалящи се храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини