Начало » Новини » Света

Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните

На конференция
Синор.БГ / 04.12.2019 г.
Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните

Снимка ССА

В периода 22-23 ноември 2019 г., в Алтайския държавен университет, гр. Барнаул, Русия, се проведе Международна конференция с онлайн участие на тема: Психологически, педагогически и биомедицински проблеми на човешкото здраве (Психолого-педагогические и медико-биологические проблемы здоровья человека), съобщиха от пресцентъра на ССА. 

На конференцията, финансирана от Фонда за научни изследвания на Руската федерация, бяха представени фундаментални изследвания от водещи университети и научни институти от Русия, Австралия, Армения, Беларус, България, Казахстан, Латвия, Монголия, Полша, Украйна, Унгария, Франция, третиращи проблемите на човешкото здраве от различни аспекти и факторите, влияещи на здравния статус – околна среда, условия на труд и бит, хранителни навици, спорт. С цел на неговото укрепване се предлага разработването на профилактични и възстановителни мероприятия и образователни програми.

От ИККХ-Пловдив участваха: доц. д-р Тодорка Петрова – директор на института, доц. д-р Дида Исерлийска – р-л на отдел „Хранителни технологии“, доц. д-р Габор Живанович – научен секретар, доц. д-р Петя Иванова, доц. д-р Милена Рускова, гл.ас. д-р Мария Момчилова и гл.ас д-р Здравко Манев.

През първия ден от програмата на конференцията учените от ИККХ-Пловдив, чрез онлайн връзка, представиха два пленарни доклада, а през втория – седем научни доклада, включени в Секция 6. Национални, социо-културни традиции и съвременни аспекти за укрепване на здравето и подобряване на функционалните резерви на човешкия организъм, обединени от общата тематика „Разработване на иновативни функционални продукти“: 

Петрова Тодорка – Оптимизиране на процеса екструзия при производството на екструдати от ябълкови пресовки и пшеничен грис. /Optimization of extrusion process for production of apple pomace and wheat semolina extrudates;

Живанович Габор – Реологиечские свойства на ядивни покрития от хитозан / Rheological properties of chitosan edible films;

Живанович Габор – Характеристика на срока на годност на нови сортове череши, обвити с ядивно покритие / Shelf-life characteristics of edible-coated new sweet cherry cultivars

Исерлийска Дида – Разработка на сладолед на базата на фъстъци, приемлив за българския потребител /- Development of an acceptable peanut-based ice cream for Bulgarian consumers;

Иванова Петя – Разработване на иновативен високо концентриран продукт „Пастил от сини сливи и морски зърнастец“ /Development of an innovative high concentrated product “Pastila” from blue varieties of plums (Prunus domestica) and sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides);

Манев Здравко – Разработване на джем от морски зърнастец със средно съдържание на захар / Development of medium sugar marmalade from sea- buckthorn;

Момчилова Мария – Влияние на термичната обработка върху физико-химичните и органолептични показатели на месо-зеленчуков пастет с понижено съдържание на мазнини, обогатен с пребиотици. /The effect of the heat treatment on the physico-chemical and organoleptic indicators of meat and vegetable pate with a low fat content, enriched with prebiotics.

Материалите на конференцията бяха публикувани в специален брой на научното списание „Човешко здраве, теория и методология на физическата култура“/ «Здоровье человека, теория и методика физической культуры). 

Участниците в конференцията получиха грамоти и благодарствени писма.

Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните
8269
 

Последни материали
Виж
От 1 януари с 10 процента
Турция вдига таксите за преминаване на търговските кораби през Босфора и Дарданелите
Марио Милушев - презентация
Освен 7,6 млрд. евро за ОСП фермерите имат шанс за още 13 милиарда евро, при доказани реформи
Германските производители на хмел намаляват площите
Eвропейската комисия предложи драстично съкращение на риболова в Средиземно море
За сезони 2025 и 2026 г.
Цената на поливната вода е утвърдена от Георги Тахов
Вносът е три пъти по-голям от експорта
С 21% е намалял за година българският износ на сирене и извара
Свързани материали
Виж
Анализ за пазара във фокуса на властите
Тахов: Кооперирането и късите доставки на храни носят справедливост за стопаните
Блиц контрол в парламента
Поредно обещание как магазините за хората ще заработят от 15 декември
Програма за 2026 г.
Обучения за бизнеса ще се провеждат от Центъра за оценка на риска
На 9 декември в София
Съюзът по хранителна промишленост отбелязва 60-годишен юбилей
Националния съвет по храните
Бизнесът спешно търси яснота за новите такси на БАБХ
Заедно с ръста на енергийните разходи, осигуровките и данъчната тежест
С новите държавни такси храните ще продължат да поскъпват и догодина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини