Начало » Важно за фермера » Животновъдство
03.11.2019 г.

С добрата генетика месодайните стада в България имат потенциал за развитие

Изложението Стекспо 2019 г. като център за добри практики
С добрата генетика месодайните стада в България имат потенциал за развитие

Един от шампионите – бикът от породата Блонд д`Акитен, получил първа награда на изложението в Пловдив Снимка: Синор.бг

Въпреки че месодайното говедовъдство в страната остава в сянка и все още е трудно разпознаваемо сред останалите подсектори от животновъдството, потенциалът му е голям заради огромния ресурс от пасища, които в сравнение с една държава като Ирландия например, стоят неизползвани. Това отдавна е осъзнато от фермерите, заели се с този нелек бизнес – да развъждат месодайно животновъдство в страната ни. Затова и развъдната асоциация за тези породи животни активно работи за прилагане на световния опит в генетиката у нас, така необходим за укрепването на бизнеса и за създаването на ефективни стопанства.

Това беше посочено от представителите на бизнеса по време на четвъртото издание на изложението за месодайно говедовъдство Стекспо 2019 г., проведено в Пловдив на 1 и 2 ноември. Организаторите за пореден път бяха поканили експерти от цял свят, чиито успехи в генетиката са безспорни, за да споделят опита си и да помогнат за усъвършенстването на българските фермери в този нелек бизнес.

„На бизнеса му е нужна експертиза и чрез това изложение ние се опитваме да помогнем“, посочи Андрей Чалъков, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.

На фона на демографските проблеми в страната и все по-слабия интерес от младите хора към животновъдството фермерите, които все пак инвестират в месодайни говеда, се нуждаят от споделен опит на държавите с опит в говедовъдството, така че да направят избора си на точните породи, да въвеждат ефективни системи за хранене на стадата и да модернизират бизнеса, така че да работят с минимален брой заети в производството.

Колкото до избора на правилните породи, тук фермерите получиха изключително ценни съвети от канзаския говедовъд Крейг Гъфи, който от 30 години притежава семейна ферма за развъждане на елитни бикове за разплод и който като съдия в националния шампионат, организиран от българската асоциация в Пловдив, излъчи тази година победителите в състезанието на месодайните породи.

Българските фермери научиха от американския си колега, че дори в САЩ отглеждането на месодайните породи е тежка и отговорна задача, особено, ако се започне от нулата. Въпреки че дедите в семейството на Гъфи са били говедовъди, той на практика е първо поколение животновъд, защото родителите му са били извън тази професия. Преди 30 години обаче той решава да се занимава с този бизнес, защото е най-близо до природата.

И в САЩ конкуренцията е много голяма, затова, след като първоначално следвахме новите технологии, които обаче се оказаха твърде скъпи и ни доведоха до задънена улица, се върнахме към традиционното животновъдство“, посочи Гъфи. Фермерът обърнал внимание на качеството на тревата, затова престанал да използва химически торове и препарати и въвел естествените практики за възстановяване на тревостоя. „Вместо да сеете нови семена на своите пасища, по-добре е да събудите естествените семена, които съществуват дълбоко в недрата на вашите полета и които са адаптирани за климата у вас“, посъветва българските фермери Крейг Гъфи.

След като „изчистил“ почвите и тревите от химията, той обърнал внимание и на генетиката на животните, в резултат на което днес той е намалил двойно себестойността при отглеждането на животните. И най-важното е, че е приложил ново поколение платформа, която събира на едно място данни теза всяка генетика, която е изключително лесна за ползване от фермерите и им помага в управлението на стопанствата. Тази платформа MBA беше представено от Шон Акариди, изпълнителен директор на компанията, съставила този софтуер, която продава своя продукт в 50 от щатовете в САЩ.

В резултат от прилагането на този софтуер фермерите могат да увеличат продажната цена за отглежданите от тях животни с до 200 долара, посочи още Шон Акариди.

Двамата експерти от САЩ обясниха, че американските фермери отдавна обръщат голямо внимание на качеството на продукцията и при положение, че около 70 на сто от себестойността в производството се пада на разходите за храна, прилагането на този софтуер, който дава точни данни за рационалното използване на фуражите в зависимост от породите и генетиката, помага изключително за развиването на един печеливш бизнес.

По време на семинара фермерите получиха изключително ценна информация не само за пазара на телешко месо, за технологиите на хранене и за организацията на труда, но също и дефицита на кадри и наемането на работна ръка, превърнали се в един от основните проблеми в бранша.   

С добрата генетика месодайните стада в България имат потенциал за развитие
14126
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Собственичка на ферма „Мерата“ в ломското село Ковачица
Стефка Боева: Не е химера фермерите да се обединим в производството на качествено телешко месо за пазара
Предстоящо
Част от лекторите-фермери, очаквани на Стекспо 2019 в Пловдив
СТЕКСПО 2019 обръща поглед и към сектор „Овцевъдство”
Предстоящо
Над 100 месодайни елитни говеда от различни породи ще се видят на Стекспо 2019 в Пловдив
Традиционният форум представя професионалистите в сектора в началото на ноември
За четвърти път СТЕКСПО 2019 събира елита в месодайното животновъдство в Пловдив
Машините на JCB са подходящи за всички операции в животновъдните ферми
Завърши тазгодишното издание на СТЕКСПО
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини