Начало » Важно за фермера » Животновъдство
30.10.2019 г.

Част от лекторите-фермери, очаквани на Стекспо 2019 в Пловдив

Предстоящо
Част от лекторите-фермери, очаквани на Стекспо 2019 в Пловдив

Есенното издание на международното изложение за месодайно животновъдство Стекспо 2019 в Пловдив наближава, а заедно с това расте интересът към програмата и лекторите, които ще представят своя опит пред българските животновъди. По традиция организаторът на събитието Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България кани фермери от Европа и света, които споделят опит в развъдната дейност.

Още на първи ноември интересна лекция за новото поколение платформи за данни в животновъдството ще представи Шон Акариди от САЩ, Оклахома. Той е президент и изпълнителен директор на Agric-Bioformatics. А интересите му са насочени към използването на биоинформатиката и генетиката, с цел подобряване на производителността и жизнения статус на животните. Акариди има над 13 години опит в областта на биотехнологиите и животновъдството. Заедно със своя екип той разработва иновативната платформа AgBoost, която позволява на всеки фермер лесно и удобно да управлява и да следи животните в стопанството си. AgBoost предоставя генетично профилиране на всяко едно отделно животно в стадото. Освен това приложението дава достъп до BIG DATA, които лесно могат да се използват за решения за развъждане, маркетинг и управление на фермата.

В презентациите през втория ден лекция ще изнесе Уилям Макларън, съдружник и изпълнителен директор на развъдната асоциация за порода Angus в Шотландия

Уилям Макларън е изпълнителен директор на Netherton Aberdeen-angus. Той е пето поколение фермер и е един от уважаваните развъдчици в Шотландия. Netherton Aberdeen-angus е основен доставчик на Angus генетика на фирми като ABS Global. Стартират стопанството си през далечната 1924 г. с първите животни от породата Aberdeen-angus. А от 1959 г. водят родословие и статистика за животните. Това не се е променило и до днес.

Макларън ще представи множество интересни лекции, сред които Aberdeen-angus - от извора на породата: Съвременни тенденции в развъждането на най-популярната порода в света.

- Породата Wagyu в Европа - Технология на развъждането и добив на най - скъпото говеждо в света.

- Използване на електронни платформи: Развъдна документация във фермата и използване на BREEDPLAN (най-голямата база данни за месодайно животновъдство в света).

- BREXIT - Предизвикателства пред Европейския пазар на говеждо след излизане от ЕС.

Съдия в Националния шампионат Абердийн Ангус |Всички категории|, който ще се проведе на 2 ноември, съдия ще бъде Крейг Къфи от САЩ.

Той е съдружник в CG Cattle/ Swearngin Angus - Канзас/САЩ и е собственик на две фамилни ферми - CG Cattle и Swearngin Angus. Стартира бизнеса си през 1989 г. с покупката на първите животни от породата Aberdeen-angus. Стопанисва общо над хиляда хектара пасища и се грижи заедно със семейството си за около 500 женски говеда Aberdeen-angus. Във фермите работят общо трима души, като нито един от работниците не е нает. Гостът е участвал в множество изложби, освен това е бил и съдия на различни конкурси.

Той ще бъде първият американски съдия на професионално събитие за говедовъдство в България. Освен главен съдия на надпреварата за шампион на България, Къфи ще води лекции за подбор на женските животни в стадата.

Сред другите лектори е и Бруно Краусос от Франция – изпълнителен директор на Асоциацията за породата Лакон във Франция GID LACAUNE. Занимава се с животновъдство от 25 години. През последните години броят на овцете от породата Лакон във Франция е намалял от 1,2 – 1,3 млн. на 890 хил. Tези овце се отглеждат в 2500 стада. За сметка на това обаче средната млечност на породата се повишава през последните години. Докато през 1960 г. тя е била около 70 литра за доен период, то последните резултатите от контрола на млечната продуктивност показват средна млечност от 317,9 литра за 170 дневен доен период (данни към 2016 г.).

В България овцете от породата Лакон наброяват над 14 000 броя.

Bruno Crassous идва в България за Стекспо 2019. Той ще изнесе лекции на тема: "Съвременно управление на млечна овцеферма" и "Организация на селекцията на Lacaune Milk във Франция (геномна селекция и селекция по потомство)".

Част от лекторите-фермери, очаквани на Стекспо 2019 в Пловдив
9653
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Собственичка на ферма „Мерата“ в ломското село Ковачица
Стефка Боева: Не е химера фермерите да се обединим в производството на качествено телешко месо за пазара
Изложението Стекспо 2019 г. като център за добри практики
С добрата генетика месодайните стада в България имат потенциал за развитие
СТЕКСПО 2019 обръща поглед и към сектор „Овцевъдство”
Предстоящо
Над 100 месодайни елитни говеда от различни породи ще се видят на Стекспо 2019 в Пловдив
Традиционният форум представя професионалистите в сектора в началото на ноември
За четвърти път СТЕКСПО 2019 събира елита в месодайното животновъдство в Пловдив
Машините на JCB са подходящи за всички операции в животновъдните ферми
Завърши тазгодишното издание на СТЕКСПО
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини