Начало » Важно за фермера » Животновъдство
30.10.2019 г.

Част от лекторите-фермери, очаквани на Стекспо 2019 в Пловдив

Предстоящо
Част от лекторите-фермери, очаквани на Стекспо 2019 в Пловдив

Есенното издание на международното изложение за месодайно животновъдство Стекспо 2019 в Пловдив наближава, а заедно с това расте интересът към програмата и лекторите, които ще представят своя опит пред българските животновъди. По традиция организаторът на събитието Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България кани фермери от Европа и света, които споделят опит в развъдната дейност.

Още на първи ноември интересна лекция за новото поколение платформи за данни в животновъдството ще представи Шон Акариди от САЩ, Оклахома. Той е президент и изпълнителен директор на Agric-Bioformatics. А интересите му са насочени към използването на биоинформатиката и генетиката, с цел подобряване на производителността и жизнения статус на животните. Акариди има над 13 години опит в областта на биотехнологиите и животновъдството. Заедно със своя екип той разработва иновативната платформа AgBoost, която позволява на всеки фермер лесно и удобно да управлява и да следи животните в стопанството си. AgBoost предоставя генетично профилиране на всяко едно отделно животно в стадото. Освен това приложението дава достъп до BIG DATA, които лесно могат да се използват за решения за развъждане, маркетинг и управление на фермата.

В презентациите през втория ден лекция ще изнесе Уилям Макларън, съдружник и изпълнителен директор на развъдната асоциация за порода Angus в Шотландия

Уилям Макларън е изпълнителен директор на Netherton Aberdeen-angus. Той е пето поколение фермер и е един от уважаваните развъдчици в Шотландия. Netherton Aberdeen-angus е основен доставчик на Angus генетика на фирми като ABS Global. Стартират стопанството си през далечната 1924 г. с първите животни от породата Aberdeen-angus. А от 1959 г. водят родословие и статистика за животните. Това не се е променило и до днес.

Макларън ще представи множество интересни лекции, сред които Aberdeen-angus - от извора на породата: Съвременни тенденции в развъждането на най-популярната порода в света.

- Породата Wagyu в Европа - Технология на развъждането и добив на най - скъпото говеждо в света.

- Използване на електронни платформи: Развъдна документация във фермата и използване на BREEDPLAN (най-голямата база данни за месодайно животновъдство в света).

- BREXIT - Предизвикателства пред Европейския пазар на говеждо след излизане от ЕС.

Съдия в Националния шампионат Абердийн Ангус |Всички категории|, който ще се проведе на 2 ноември, съдия ще бъде Крейг Къфи от САЩ.

Той е съдружник в CG Cattle/ Swearngin Angus - Канзас/САЩ и е собственик на две фамилни ферми - CG Cattle и Swearngin Angus. Стартира бизнеса си през 1989 г. с покупката на първите животни от породата Aberdeen-angus. Стопанисва общо над хиляда хектара пасища и се грижи заедно със семейството си за около 500 женски говеда Aberdeen-angus. Във фермите работят общо трима души, като нито един от работниците не е нает. Гостът е участвал в множество изложби, освен това е бил и съдия на различни конкурси.

Той ще бъде първият американски съдия на професионално събитие за говедовъдство в България. Освен главен съдия на надпреварата за шампион на България, Къфи ще води лекции за подбор на женските животни в стадата.

Сред другите лектори е и Бруно Краусос от Франция – изпълнителен директор на Асоциацията за породата Лакон във Франция GID LACAUNE. Занимава се с животновъдство от 25 години. През последните години броят на овцете от породата Лакон във Франция е намалял от 1,2 – 1,3 млн. на 890 хил. Tези овце се отглеждат в 2500 стада. За сметка на това обаче средната млечност на породата се повишава през последните години. Докато през 1960 г. тя е била около 70 литра за доен период, то последните резултатите от контрола на млечната продуктивност показват средна млечност от 317,9 литра за 170 дневен доен период (данни към 2016 г.).

В България овцете от породата Лакон наброяват над 14 000 броя.

Bruno Crassous идва в България за Стекспо 2019. Той ще изнесе лекции на тема: "Съвременно управление на млечна овцеферма" и "Организация на селекцията на Lacaune Milk във Франция (геномна селекция и селекция по потомство)".

Част от лекторите-фермери, очаквани на Стекспо 2019 в Пловдив
2558

Последни материали
Виж
МЗХГ насърчава съхраняването на традиционните за България видове риба
Над 2 милиона лева са инвестирани в Старозагорско по рибарската програма
Щетите само в република Тува се изчисляват на над половин милион евро
Вълчи глутници тормозят руските животновъди
В Пазарджик предстои избор на председател и постоянното присъствие на партията
Обединените земеделци провеждат утре петия си редовен конгрес
В програмата са включени кулинарни демонстрации и състезание
В Стара Загора провеждат изложение за българска риба
При изключително силна конкуренция с разлика в офертите под 40 цента
Египет напазарува близо половин милион тона черноморска пшеница
До момента под 10 на сто от проверените обекти са напълно изрядни
Над половината къщи за гости ще връщат изцяло евросубсидиите
Свързани материали
Виж
Собственичка на ферма „Мерата“ в ломското село Ковачица
Стефка Боева: Не е химера фермерите да се обединим в производството на качествено телешко месо за пазара
Изложението Стекспо 2019 г. като център за добри практики
С добрата генетика месодайните стада в България имат потенциал за развитие
СТЕКСПО 2019 обръща поглед и към сектор „Овцевъдство”
Предстоящо
Над 100 месодайни елитни говеда от различни породи ще се видят на Стекспо 2019 в Пловдив
Традиционният форум представя професионалистите в сектора в началото на ноември
За четвърти път СТЕКСПО 2019 събира елита в месодайното животновъдство в Пловдив
Машините на JCB са подходящи за всички операции в животновъдните ферми
Завърши тазгодишното издание на СТЕКСПО
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам