От 15 анализирани проби на закуски, продавани като „баници със сирене“ в павилиони и търговски обекти в София, в нито една не е открито сирене, а в една изобщо не е имало пълнеж, сочи проучване на асоциация „Активни потребители”, проведено през септември. От асоциацията изтъкват, че за пръв път в техните тестове не е открит нито един продукт със задоволително качество – в 3 от баничките е установено наличието на извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 – частично.
Баничките са били закупувани са от тайни клиенти в различни квартали на София с цел да се определи дали в тях се влага сирене или извара и какво е качеството на сиренето (дали е класическото за страната бяло саламурено сирене). В рамките на изследването е установено лабораторно наличие на извара (SDS–PAGE), последвано от определяне на немлечни мазнини (съгласно БДС EN ISO 17678:2010) и установяване на мастнокиселиният профил (БДС EN ISO 12966-2:2017).
Относно баничката с липсващ пълнеж от асоциацията предполагат, че е възможно изобщо да не е бил влаган такъв или той да се е стопил напълно при изпичането, което е показателно за качеството му. Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че 3 банички съдържат извара, а в други 2 проби се открива смес от извара и сирене. От асоциацията подчертават изрично, че влагането на извара в баничките не вреди на здравето на потребителите ,но в случая представлява търговска измама - производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.
След първият етап на проучването са останали 11 банички, в които пълнежът притежава привидни характеристики на сирене. Те са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините. Крайните резултати от тестването показват, че всички 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин, във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%, а останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене – технологията, по която се произвеждат, е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – т- нар. Е-номера.
Консумацията на имитиращи млечни продукти представлява директна заплаха за здравето на потребителите, категорични са от асоциацията. Тези продукти съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина, и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини, като всички те увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено, изтъкват от „Активни потребители”.