Начало » Новини » Страната
13.10.2019 г.

В баничките със сирене има всичко друго освен сирене

Почти половината проби в проучването на Активни потребители са само с палмови мазнини
В баничките със сирене има всичко друго освен сирене

От 15 анализирани проби на закуски, продавани като „баници със сирене“ в павилиони и търговски обекти в София, в нито една не е открито сирене, а в една изобщо не е имало пълнеж, сочи проучване на асоциация „Активни потребители”, проведено през септември. От асоциацията изтъкват, че за пръв път в техните тестове не е открит нито един продукт със задоволително качество – в 3 от баничките е установено наличието на извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 – частично.

Баничките са били закупувани са от тайни клиенти в различни квартали на София с цел да се определи дали в тях се влага сирене или извара и какво е качеството на сиренето (дали е класическото за страната бяло саламурено сирене). В рамките на изследването е установено лабораторно наличие на извара (SDS–PAGE), последвано от определяне на немлечни мазнини (съгласно БДС EN ISO 17678:2010) и установяване на мастнокиселиният профил (БДС EN ISO 12966-2:2017).

Относно баничката с липсващ пълнеж от асоциацията предполагат, че е възможно изобщо да не е бил влаган такъв или той да се е стопил напълно при изпичането, което е показателно за качеството му. Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че 3 банички съдържат извара, а в други 2 проби се открива смес от извара и сирене. От асоциацията подчертават изрично, че влагането на извара в баничките не вреди на здравето на потребителите ,но в случая представлява търговска измама - производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.

След първият етап на проучването са останали 11 банички, в които пълнежът притежава привидни характеристики на сирене. Те са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините. Крайните резултати от тестването показват, че всички 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин, във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%, а останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене – технологията, по която се произвеждат, е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – т- нар. Е-номера.

Консумацията на имитиращи млечни продукти представлява директна заплаха за здравето на потребителите, категорични са от асоциацията. Тези продукти съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина, и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини, като всички те увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено, изтъкват от „Активни потребители”.

В баничките със сирене има всичко друго освен сирене
9698
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини