Начало » Новини » Света
11.10.2019 г.

Нови карантинни вредители в списъка на Еврокомисията

Растителна защита
Нови карантинни вредители в списъка на Еврокомисията

sinor

Европейската комисия публикува списък с 20 регулирани карантинни вредители, които отговарят на квалифициата за приоритетни вредители, които оказват най-сериозно икономическо, екологично и социално въздействие на територията на Европейския съюз. В това число влизат и вредителите Xylella fastidiosa, Popillia japonica (японски бръмбар), Anoplophora glabripennis (азиатски сечко) и агентите, причиняващи болести като Citrus greening и Citrus Black Spot, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Държавите членки ще трябва да започнат информационни кампании сред обществеността, като провеждат годишни проучвания, изготвят планове за действие при извънредни ситуации и провеждат симулационни учения, като съставят планове за действие с оглед на ликвидирането на тези вредители.

Подборът на тези вредители е направен въз основа на оценката, извършена от Съвместния изследователски център на Комисията и Европейския орган за безопасност на храните, която взема предвид вероятността от разпространение и установяване на последствията за земеделието от тези вредители в държавите на ЕС.

Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център, заяви, че „за да защитим отглежданите култури от съответните вредители, първо трябва да оценим отрицателното въздействие, което вредители като Японския бръмбар (Popillia japonica) или болестта, причиняваща черни петна по цитрусовите плодове, оказват върху нашата икономика, околната среда и обществото“.

Новата методология показва, например, че бактерията Xylella fastidiosa — вредителят с най-силно въздействие върху селскостопанските култури, включително и върху овошките, би могла да причини годишни загуби на продукция в размер на 5,5 милиарда евро, засягайки 70 % от производствената стойност на по-старите маслинови дървета в ЕС (на възраст над 30 години) и 35 % от производствената стойност на по-младите дръвчета, в случай че бактерията се разпространи из цялата територия на ЕС.

В допълнение към преките въздействия върху производството, вредителите имат значително непряко въздействие върху широк кръг от икономически сектори нагоре или надолу по веригата. Така например, ако азиатският сечко (Anoplophora glabripennis) се разпространи из цялата територия на ЕС, това може да доведе до преки загуби в размер на над 5 % от общия прираст на редица европейски горски дървесни видове като елша, ясен, бук, бреза, бряст, клен или платан. Тези дръвчета са оценени на 24 милиарда евро и икономическото въздействие върху горския сектор нагоре по веригата може да достигне 50 милиарда евро.

Съгласно Регламент (ЕС) 2016/2031 на Европейския парламент и на Съвета за защитните мерки срещу вредителите по растенията Комисията е оправомощена да приема делегирани актове за допълнение на посочения регламент чрез изготвяне на списък на приоритетните вредители.

Комисията прие делегирания акт на 1 август 2019 г. След това бе предоставен двумесечен срок за разглеждане, през който Съветът и Европейският парламент не отправиха възражения. Въз основа на това регламентът вече е публикуван и може да влезе в сила.

Нови карантинни вредители в списъка на Еврокомисията
9649
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Създават екип на ЕС за спешни случаи в областта на здравето на растенията
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
С капана „Тутамор” без химия изцяло премахвате доматения молец
Почти всички допустими за подпомагане са получили средствата
Преведоха над 5,7 млн. лева за зимните пръскания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини