Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.10.2019 г.

Лешникът е подходящ за всяка градина

Лешникът е подходящ за всяка градина

Не всички растения могат лесно да се приспособят към всякакви растителни съобщества и към условията на обитание, както лешникът. А и не от всяко растение могат да се очакват толкова много форми, които съвършено се различават от своите диви прадеди. Тук има и много декоративни растения, и с червеникави листа, и със златисто-жълти. А за сортовете да не говорим. Те не са чак толкова много, както при ябълката, например, но все пак са достатъчно, ако се има предвид мястото, което растение като лешника заема в нашите градини.

Лешникът расте на храст. Едно стъбло може да живее до 40 години, а храстът и над 100. Корените се развиват на дълбочина до 1,5 м, но основната им маса е съсредоточена на дълбочина около 50 см. Може да живее на всякакви почви, но най-добре се чувства на плодородни, влагоемни, добре аерирани.

Цветовете са разнополови, но се намират на едно дърво. Мъжките съцветия се формира от есента, но до самото си цъфтене остават много плътни като образувание. Рано през пролетта, когато повечето растения още спят, лешникът расте. Започва да се произвежда прашец. А женските цветове на това дърво все още спят. Разликата в началото на цъфтежа на женските и мъжките цветове е около месец и половина. Така се предизвиква само-опрашването. Периодът на цъфтеж е достатъчно дълъг - до три седмици. Завръзите не започват да растат веднага. Нужни са около 1,5-2 месеца. Ако всичко е минало благополучно, към есента можете да получите прилична реколта от лешници.

Най-лесно се хваща от издънка

Ако не е важно качеството на ядките, може да си хванете лешник от семка. Имайте предвид, че семената могат да покълнат за около 120 дни при температура 1-5 градуса. Младите растения се развиват бавно. За 2 години височината им достига едва 40 см, а дебелината на ствола - 1 см.

От корените на лешников храст обаче можете да вземете издънки и да получите отводи - вертикални, хоризонтални, въздушни. Лешникът се размножава и чрез зелени резници. Ако ашладисвате, за подложка можете да използвате или младите растения, получени от семена, или издънки. Можете да присаждате в обичайното време - юли-началото на август или през пролетта. Препоръчваме ви да оставите отглеждането на посадъчния материал на специалистите, тъй като това е доста капризна работа. Доброто време за засаждане е есента.

Изкопайте дупка с размери 40x40x40 см. Сложете вътре 10-15 кг органичен тор, смесете го с почвата. Ако сте си купили вкоренени растения, закопайте ги на 5-6 см по-дълбоко, отколкото са били в разсадника. А ако растението е ашладисано, кореновата шийка трябва да бъде на нивото на почвата. Поливането и мулчирането са задължителни. След засаждането изрежете стъблото на височина 10-15 см. През лятото от появилите се филизи, докато те са все още малки, оставете 3-4, а останалите премахнете. Ашладисаното дръвче ще започне да дава реколта на 4-5 година, а семеначето - когато навърши 7-8 години. Те ще плодоносят обилно, ако постоянно ги подхранватес органични торове и 3-4 пъти на сезон поливате по 5-7 кофи вода на растение.

Не зрее наведнъж

Петнадесет години след засаждането трябва да направите основна резитба. Изрежете най-старите клони и оставете само новите. Ако много дълго от година на година сте отлагали кършенето на клоните, ще се наложи да изрежете всичките до нивото на почвата и да формирате нов храст от издънките.

Имайте предвид, че лешникът се покосява от много вредители и болести, както и другите растения. Затова, ако искате да съхраните реколтата и растението, трябва да ги пазите както подобава. Плодовете на лешника не узряват едновременно. Събирайте ги само когато започнат да жълтеят. Сушете ги на течение до влажност 14 на сто и ядките ще бъдат все така свежи.

Лешникът е подходящ за всяка градина
18505

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие доставките са нараснали близо 3 пъти
Азербайджан влезе в тройката на вносителите на лешници в Германия
Доц. д-р Антоний Стоев
Как да засадим лешник?
Искате ли да отглеждате лешник?
Практика
Лешниковият хоботник е способен да унищожи напълно реколтата
Рекордният минал сезон е задал твърде висока база за сравнение
Спадът в износа на лешници от Турция се задълбочава
Мързеливото дърво
Къде и как да засадим лешници за обилно плододаване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини