Начало » Новини » Света
05.10.2019 г.

Бумерангът на новата митническа тарифа ще коства десетки хиляди работни места в САЩ

Износът на американско уиски е намалял с 21 процента
Бумерангът на новата митническа тарифа ще коства десетки хиляди работни места в САЩ

Тези дни - Световната търговска организация (СТО) одобри митата на САЩ за 7,5 милиарда долара върху износа на стоки от ЕС заради незаконните субсидии за Airbus. Президентът Тръмп нарече решението на СТО "голяма победа за Съединените щати", а от администрацията на президента информираха, че от 18 октомври 2019 г. ще наложат мита от 10% за самолетите и от 25 на сто за редица други стоки, произведени в ЕС. Преди всичко става въпрос за продукция с произход Франция, Германия, Испания и Великобритания, в това число: свинско месо от Германия, Испания и Великобритания; ирландско и шотландско уиски; твърд алкохол от Германия, Ирландия, Испания, Италия и Великобритания, френско вино и маслини, и испански зехтин, както и кафе, части за машини от Германия, различни видове сирена и др. Веднага след решението на Щатите последва реакцията от Стара Европа. Франция, Германия и Испания заявиха, че не искат ескалиране на търговския конфликт със САЩ, но ще предприемат адекватни насрещни мерки – налагане на мита върху американските стоки. „ Ако САЩ наложат санкции, те ще подтикнат и ЕС да направи същото” заяви говорителят на ЕК Даниел Росарио. Според него американските санкции срещу Европа с голяма сила ще ударят самите Щатите.

Тръмп в защита на американските фермери!

Това мнение се споделя и от водещите американски специалисти и най-вече от експертите свързани директно с производството на хранителни стоки и търговската дейност.

В специално заявление на Асоциацията за специализирани храни (The Specialty Food Association) заяви, че вносните митнически тарифи ще намалят продажбите и ще повлияят крайно неблагоприятно на заетостта в САЩ. Въздействието им би било "драматично", като може да остави без работа 14 000 служители в магазина за специализирани храни и 20 000 други търговци на хранителни стоки в Съединените щати.

Разчетите на Съвета за дестилирани спиртни напитки (the Distilled Spirits Council) показват, че новите тарифи при внос на шотландско уиски, ликьори и вино ще засегнат внос на стойност близо 3,4 милиарда долара и " биха могли да доведат до загуба на около 13 000 работни места в САЩ, в това число работниците в транспортния сектор, фермери, заетите в хотелиерския бранш, бармани, келнери и др.”.

Експертите от Асоциацията за храните предупреждават, че по-високите цени "ще ударят американците точно когато наближава сезонът на любимите празници". Лакомствата, които традиционно присъстват на семейните трапези в Деня на благодарността, и празниците в края на годината могат да станат недостъпни за мнозина.“ „Плато със сирена или салами, което в момента купувате за 45 долара, ще ви струва 60 долара след въвеждането на новите тарифи”.

Хосе Андрес (José Andrés), много известен шеф готвач от испански произход, награден със звездата на Мишлен, притежател на повече от дузина известни американски ресторанти остро разкритикува тарифната политика на Тръмп в четвъртък, като заяви, че тя "ще засегне не само икономиките в Европа, но ще удари и хиляди малки американски фирми навсякъде! "

Хосе Андрес призова президента Доналд Тръмп да преразгледа своята политика: "Вие сте свикнал да сключвате сделки? Вие сте бизнесмен! Ако можете да преговаряте с врагове, преговаряйте първо със съюзниците."

През юни 2018 г. ЕС наложи 25% тарифи на американското уиски в отговор на тарифите за стомана и алуминий в САЩ. След въвеждането на новите тарифни стойности при вноса износът на американско уиски е намалял с 21 процента.

------------------------------------------------

Източник: New tariffs EU food will boost prices, cost U,S. jobs - Industry Oct 3 (Reuters)

Бумерангът на новата митническа тарифа ще коства десетки хиляди работни места в САЩ
13530
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Орбан нарече украинското зърно американски продукт
МЗХ
Работи се за обмен на студенти с Американския земеделски колеж в Солун
Благодарение на приличната реколта въпреки всички несгоди през сезона
Южна Америка усилва конкуренцията на световния пазар на царевица
Местни фермери сравниха значението им с това на Ноевия ковчег
Сидерати спасиха почвата в нивите при наводненията в Северна Америка
След 30 години монокултурите в американските полета ще загубят значението си
Предстоящо
На 14 април американски селекционери представят опита си в генетиката при животновъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини