Начало » Новини » Света
04.10.2019 г.

ФАО. Цените на основните храни в глобален мащаб се покачиха с 3% в рамките на една година

ФАО. Цените на основните храни в глобален мащаб се покачиха с 3% в рамките на една година

През септември 2019 г. индексът на цените на основните храни на Организацията за земеделие и прехрана към ООН – ФАО (FAO Food Price Index) се покачиха с 3,3 на сто, в сравнение със септември 2018 г. до 170 пункта, въпреки че в сравнение с август 2019 г. цените останаха почти непроменени. Според данните, оповестени на 3 октомври, значителния спад на цените на захарта в света през септември се компенсира от по-високите цени на растителните масла и месото, докато цените на млечните продукти леко спадат.

Индексът на ФАО показва как глобалните цени на основни хранителни продукти са се променили през последния месец. Изчислява се въз основа на средните индекси на пет продуктови групи (зърнени храни, млечни и месни продукти, захар и растителни масла), като се вземе предвид средният показател за дела на всяка група в износа.

Индексът на цените на зърнените култури през септември остана непроменен, тъй като увеличението на цените на пшеницата се компенсира от намаляване на цените на царевицата. Международните цени на ориза спаднаха леко на фона на отслабването на търсенето на внос и несигурността на политиката във Филипините и Нигерия.

Индексът на цените на растителните масла се повиши с 1,4 процента през септември, като достигна най-високото си ниво през последната година. Ръстът беше обусловен от стабилното търсене на палмово масло от страна на Индия и Китай и по-високите цени на рапичното масло, предвид нуждите на биодизеловата индустрия в Европейския съюз. В същото време цените на соята и слънчогледовото масло през септември бележат спад, като в слънчогледовия комплекс низходящото развитие е свързано преди всичко с рекордните реколти в Русия и Украйна.

Индексът на цените на захарта на ФАО спадна с 3,9 на сто в сравнение с август на фона на прогнозите за „увеличение на запасите и обилно предлагане”, а също така както и намаленото търсене на захарна тръстика в Бразилия за производството на етанол.

Индексът на цените на млечните продукти спадна с 0,6 процента, спрямо показателите от август, тъй като увеличението на цените на млякото на прах бе неутрализирано от по-ниските цени на сиренето и маслото, особено в долната част на ценовия диапазон.

Индексът на цените на месото на ФАО през септември нарасна с 0,8 процента, повлиян от увеличеното търсене на месо от страна на Китай. Тук е важно да маркираме различните тенденции в географските региони. Докато цените на свинското месо в Китай, (най-големият пазар в света), останаха на високото равнище от август, тенденцията на международния пазар беше низходяща вследствие на увеличението на експортните доставки от Европа .

Междувременно ФАО повиши своите оценки за глобалното производство на фуражно зърно през 2019 г. въз основа на подобрените прогнози за производство на ечемик, както и подобрените очаквания за добивите от царевица в Бразилия и Съединените щати. Прогнозата за добива от пшеница в глобален мащаб през 2019/20 остана почти непроменена – 766,0 млн.т в сравнение с 766,9 млн.т очаквани през август и 730,4 млн.т реколтирани през 2018/19 г.

__________________________

Източник: FAO Food Price Index - 3 October 2019, Rome

ФАО. Цените на основните храни в глобален мащаб се покачиха с 3% в рамките на една година
9583
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини