Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.09.2019 г.

Захващайте се с прибирането на орехите

Беритбена зрелост
Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е лесна работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените плодове се почистват много по-трудно. Това се отразява върху рандемана и на качеството на ядките. Късно прибраните плодове променят цвета на черупката, ядковата кожица потъмнява и те придобиват непривлекателен външен вид.

Беритбената зрелост на районираните орехови сортове у нас обикновено настъпва от края на август в по-топлите райони до средата на октомври в по-високите месторастения.

Орех получен от семка - окулиране на прозорче

Установено е, че най-рано узряват плодовете на сортовете Преславски, Перущенски и Силистренски, а най-късно на Сливенски, Дряновски и Кукленски. Извор 10 става готов за прибиране между 10 и 20 септември.

Често в по-сушави години орехите узряват по-рано, същото важи и за дърветата, нападнати от болести и неприятели.

Добре е проекцията под короната по почвената повърхност да се застила с полиетиленови платна или други събирателни платнища, независимо от това, че тази площ е твърде голяма - това все пак намалява време и труд.

След брането и почистването на околоплодниците плодовете трябва да се изсушават, тъй като съдържат около 30 % влага и все още не са готови за трайно съхранение.

Два начина за изсушаване

- Орехите се оставят на пряка слънчева светлина, при дъждовно или влажно време се прибират на закрито.

- Поставят се в специални сушилни от тунелен тип с регулирано подаване на топъл въздух (35-400).

За да се получи добра търговска стока, плодовете могат да се опушат със сяра в затворени помещения за избелване (но сярата може да проникне вътре в тях през основното отвърстие) или да се измият с чиста вода и отново да се подсушат. Така орехите придобиват равномерна светложълтеникава окраска и такива партиди хващат “окото” .

В сухи и проветриви помещения навреме прибраните плодове се съхраняват нормално до една година.

Захващайте се с прибирането на орехите
30110
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Болести и вредители
Как да предпазим орехите от болести и вредители?
Алтернативи
Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки
Ден на отворените врати
Инвестиция от близо 2 млн. лв. в цех за преработка на биологични орехи
Срещи с бранша
Георги Василев: Браншът с орехи се увери, че компенсациите за COVID-2 ще са минимални
Мнението на бизнеса
Фермери определят като пълна дискриминация изключването на орехите от мярка COVID-19
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини