Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Захващайте се с прибирането на орехите

Беритбена зрелост
Синор.БГ / 24.09.2019 г.
Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е лесна работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените плодове се почистват много по-трудно. Това се отразява върху рандемана и на качеството на ядките. Късно прибраните плодове променят цвета на черупката, ядковата кожица потъмнява и те придобиват непривлекателен външен вид.

Беритбената зрелост на районираните орехови сортове у нас обикновено настъпва от края на август в по-топлите райони до средата на октомври в по-високите месторастения.

Орех получен от семка - окулиране на прозорче

Установено е, че най-рано узряват плодовете на сортовете Преславски, Перущенски и Силистренски, а най-късно на Сливенски, Дряновски и Кукленски. Извор 10 става готов за прибиране между 10 и 20 септември.

Често в по-сушави години орехите узряват по-рано, същото важи и за дърветата, нападнати от болести и неприятели.

Добре е проекцията под короната по почвената повърхност да се застила с полиетиленови платна или други събирателни платнища, независимо от това, че тази площ е твърде голяма - това все пак намалява време и труд.

След брането и почистването на околоплодниците плодовете трябва да се изсушават, тъй като съдържат около 30 % влага и все още не са готови за трайно съхранение.

Два начина за изсушаване

- Орехите се оставят на пряка слънчева светлина, при дъждовно или влажно време се прибират на закрито.

- Поставят се в специални сушилни от тунелен тип с регулирано подаване на топъл въздух (35-400).

За да се получи добра търговска стока, плодовете могат да се опушат със сяра в затворени помещения за избелване (но сярата може да проникне вътре в тях през основното отвърстие) или да се измият с чиста вода и отново да се подсушат. Така орехите придобиват равномерна светложълтеникава окраска и такива партиди хващат “окото” .

В сухи и проветриви помещения навреме прибраните плодове се съхраняват нормално до една година.

Захващайте се с прибирането на орехите
42472
 

Последни материали
Виж
Субсидиите са и за тези в преход
Биологичните пчелари получиха над 14 млн. лв. субсидии
Само 933 земеделци се възползват от помощта
ДФЗ преведе на застрахованите фермери до 70% от стойността на полиците
Те са под марката Слънчо
БАБХ установи наднормено количество арсен в детски био каши
Новите ставки влизат в сила днес и ще важат през следващите 5 години
Китай понижи антидъмпинговите мита върху вноса на свинско от ЕС
България е сред тях
Евростат, 2025 г.: Само в 8 страни производителността на труда в аграрния сектор е намаляла
Културите, които засяга
Кафявата мраморна миризливка – опасен инвазивен вредител
Свързани материали
Виж
Практика
Орехите се садят задължително през есента
Настоява за опростяване на процедурите и още подпомагане за малките стопани
Биопроизводител на орехи успява да получи дори оцет от тях
В щата се произвеждат около 30 на сто от световните количества
Реколтата от орехи в Калифорния намаля с близо една трета
Мнението на бранша
Заради сушата половината от реколтата с орехи е с лошо качество
За 5 години площите нараснали трикратно
Градинарите в Украйна преминават от орехи на лешници
Напомняне
Утре изтича срокът за помощта в производството на картофи, орехи и гъби
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини