Начало » Новини » Коментари
02.09.2019 г.

Цели камари с домати от Полша по борсите – пореден шамар с цените!

Пълен потрес сред зеленчукопроизводителите
Цели камари с домати от Полша по борсите – пореден шамар с цените!

sinor

И това лято защитата на българските градинари от масирания внос на домати си остана огромно лъжливо намерение, след като точно в разгара на лятото зеленчуковите борси преливат от продукция, внесена на ниски цени от Полша, Македония или Турция. Само преди два дни на столичната борса в квартал „Дружба“ тирове с домати от Полша са стоварвали маса стока, в резултат на което цената на розовия домат падна до критично ниски нива от 40 до 60 стотинки за килограм, сигнализираха за Синор.БГ производители от Пловдивско и Пазарджишко.

„Който е заложил късни сортове домати, направо гори, тъй като при този дъмпинг скоро цената на килограма ще падне до 30-40 стотинки“, алармираха стопани, пожелали анонимност. Себестойността за производство на розовия домат от българските фермери расте, още повече, че само за брането дневната надница е скочила до 50 лева на ден.

Това означава, че при срива в цените целият бранш ще бъде на загуба, затова и стопаните не могат да си обяснят политиката на държавата, при която в разгара на българското производство се стимулират търговци, внасящи планини от домати по пазарите.

Хората са в пълно отчаяние по отношение на политиките в областта на сектор „Плодове и зеленчуци“. Дори поставеният преди няколко месеца заместник министър, който трябваше да представлява бранша, според тях е безполезен, защото очевидно от него не зависи нищо по отношение на безконтролния внос.

Имаше навремето шефка на дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в министерството на земеделието Евгения Митрова, която беше една от малкото държавни служителки, за които защитата на българските фермери беше кауза“, посочиха хора от Пазарджишко. Тя проверяваше бизнеса на място, търсеше решение на проблемите, в резултат на което бяха създадени и немалко групи и организации на земеделските производители. „Ако тя беше станала заместник-министър, тогава имаше шанс родният бизнес да намери защита“, посочиха хора, пожелали анонимност.

Всички те са тотално отчаяни, защото смятат, че целта на министерството на земеделието е напълно да затрие градинарството в страната.

Дори програмите за реклама на български зеленчуци зад граница според тях са пълна безсмислица, защото ефектът от тях е никакъв. От пет години на изложението "Зелена седмица" в Берлин чиновниците обещават да съдействат на млади производители от Пазарджишко да продават розов домат в центъра на германската столица. И до днес обаче подобен магазин нито е отворен, нито е създадена хладилна база, която да улесни градинарите за подобна търговия. „Добре че беше една частна фирма от български роми, която ни подаде ръка и сега продаваме малки количества розов домат в Берлин“, посочиха земеделци от региона.

Колкото до държавната подкрепа, тя си остава само на книга. Въпреки декларираните преференции за сектора по подмерки 4,1 и 4,2 не е одобрен нито един проект на групи производители на плодове и зеленчуци за изграждане на хладилни бази или за техника, посочиха земеделци. А в същото време се прокламира, че, за да са здрави българските деца, те се нуждаят от качествени родни домати, не от порцелановите сортове, с които заливат пазарите. Е, щом го знаят, тогава кой чиновник разписва документите за внос, риторично питаме ние. 

Цели камари с домати от Полша по борсите – пореден шамар с цените!
28661
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини