Начало » Новини » Интервю
29.08.2019 г.

Коев: На юг качеството на гроздето е с оценка 6, на север – 4,85

И тази година ще се преработят 153 млн. кг винени сортове
Коев: На юг качеството на гроздето е с оценка 6, на север – 4,85

sinor

Десетина дни след началото на гроздобера изпълнителният директор на агенцията по лозата и виното Красимир Коев прогнозира отлично качество на гроздето в Южна България и недотам добра реколта за производството на север от Стара планина. „Контрастът е очевиден и ако в южните части на страната можем да поставим „шест“ за захарност и качество на виненото грозде, то в Северна България оценката е 4,85“, посочи Коев в интервю за БНР.

Прибраните количества и тази като миналата година ще бъдат около 150-153 милиона килограма и ще се преработват в регистрираните 279 малки и големи изби.

Въпреки влажната пролет преобладаващата част от лозарите са се преборили с болестите по насажденията, но щетите в Северна България бяха по-сериозни, затова и там качеството на реколтата е по-ниско. В засегнатите от градушки и ураганни бури региони стопаните ще получат обезщетения, които все още се оценяват от комисиите в министерството на земеделието.

Последните поражения бяха нанесени край Сандански, където ураганен вятър отнесе не само реколтата, но и разруши част от лозовите конструкции, посочи Коев.

Директорът на агенцията увери, че износът на грозде за Румъния се контролира от държавата, така че българската суровина да не се изнася без съответните документи. Поради ниските изкупни цени последните години лозари от Брестовица се насочиха към румънски търговци при продажбите. „Работим по въпроса, така че родното грозде да се преработва в страната, за да не се налага да внасяме суровина от съседни държави“, обясни Коев.

Според него износът на българско вино ще продължи да расте, като все още има голям потенциал за увеличаване на количествата за САЩ, Китай, Русия, Япония и др.

В момента годишно страната ни изнася около 5,5 млн. л вино за китайския пазар, около 1,5 млн. л за САЩ и 3,5 млн. л за Япония. Някои от бутиковите ни напитки се ценят високо и това води до повишаване на ценовия сегмент, в който българските вина се продават в трети страни.

Коев: На юг качеството на гроздето е с оценка 6, на север – 4,85
19938
 

Последни материали
Виж
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Свързани материали
Виж
Кои сортове грозде създават най-доброто червено вино?
През декември се отварят два приема за популяризиране на българските вина
Сухо ябълково вино
Пловдив празнува Международния ден на мавруда
Група на високо ниво по виното
През 2025 г. България ще бъде домакин на престижен винен конкурс
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини