Начало » Новини » Страната
14.02.2016 г.

Танева: За една година износът на български вина за Китай е нараснал шесткратно

Трифон Зарезан

Sinor.bg

След затварянето на руските пазари България е отчела невероятен бум в износа на вино за Китай. От 2014 г. до 2015 година увеличението е шесткратно и се дължи на засилените контакти между двете страни. Ако през 2014 г. за китайския пазар са били експортирани 930 хиляди литра качествени вина, то от януари до ноември 2015 г. този износ надхвърля 5,1 млн. литра Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при традиционното зарязване на лозите в деня на Трифон Зарезан, отпразнуван във винарната „Беса Валей” край пазарджишкото село Огняново.

Общо от реколта 2015 г. са иднесени над 50 милиона литра, при производство от 130 милиона литра, посочи още министърът. Танева подчерта, че българското вино си прокарва отново път и към други сериозни пазари като Великобритания, Германия, САЩ.

По думите на изпълнителния директор на агенцията по лозата и виното Красимир Коев активно се развива и търговията със САЩ. През миналата година за Щатите са заминали 1 милион литра вино.

„Според подписаните нови договори с българските винопроизводители от една голяма американска компания очакваме през 2016 г. да изнесем 4 милиона литра за САЩ”, съобщи Коев за Синор.БГ.

Министър Танева поздрави всички лозари в страната с празника.

„Пожелавам на всички винарски изби в страната успешна година. Независимо от трудностите, които съпътстват всяко земеделие, трудности, предопределени от най-голямата сила – природата, изпращаме една много успешна година за сектор „Лозарство и винарство”. Искам да пожелая на всички 262 винарни в България, да продължат да бъдат иновативни, да използват всички инструменти, с които могат да се представят на различни пазари.”, заяви министърът.

Танева съобщи, че към момента страната разполага с обновени технологични мощности и капацитет за производство на близо 200 милиона литра. Министърът посочи, че държавата подпомага сектора с инструментите по Националната лозаро-винарска програма, към която интересът е все по-голям.

Като значима тенденция тя отбеляза и че множество изби се ориентират към производство и износ на вина от най-висок клас. „За нас е важно, че има и такива изби, които създават лозови насаждения и технологични мощности по последни тенденции.  Това им позволява да добиват суровината на добра цена и да поддържат изключително високо качество”, подчерта министър Танева.

Танева: За една година износът на български вина за Китай е нараснал шесткратно
8915
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Domaine Bessa Valley отбеляза празника на виното Трифон Зарезан
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини