Начало » Важно за фермера » Гори и екология
07.08.2019 г.

Инструкции към ловците за борбата срещу африканската чума

Мерки срещу заразата
Инструкции към ловците за борбата срещу африканската чума

Оградата срещу глиганите, строена миналата година

Югозападното държавно предприятие, подобно на други структури от системата на горите, е подготвило брошура за ловците със съвети как да не допуснат разпространението на опасната болест африканска чума по свинете АЧС на територията на предприятието. Като тежка вирусна инфекция тя поразява домашните и дивите свине и е смъртоносна за тях.

Първият случай на заболяването в България е регистриран в края на август 2018 г. От началото на 2019 г. до края на м. юли са потвърдени 28 огнища на Африканска чума при домашни свине в 9 области на Северна България. Пет индустриални ферми с общо над 120 000 свине в областите Русе, Велико Търново и Силистра са засегнати от заразата, 21 са огнищата в нерегистрирани задни дворове. Потвърдени са 21 случая на АЧС при диви свине. Унищожени са десетки хиляди животни. Болестта вече нанася значителни икономически загуби на свиневъдството в България, както и на ловното стопанство.

Срещу африканската чума нява ваксина, нито възможност за ефективно лечение, но тя е напълно безопасна за човека. Именно затова и хората могат да пренесат вируса чрез месо и друга продукция, поради което съприкосновението с живите животни трябва да става внимателно.

Ролята на ловците в борбата с опасната инфекция е много важна за рязкото намаляване броя на дивите свине при прилагане на строги мерки за биосигурност, се посочва още в брошурата. Именно затова и те трябва да знаят как да действат в заразена среда.

Как се разпространява АЧС?

Вирусът на АЧС се разпространява пряко при контакт между болни и здрави свине /питомни и диви/ или косвено – чрез кръв, тъкани или секрети от болни животни. Ловни трофеи и хранителни продукти – напр. шунка и колбаси, преминали недостатъчна топлинна обработка, могат да бъдат заразни в продължение на няколко месеца. Използването на концентриран фураж за подхранване на дивеча с произход от райони, в които има огнища на АЧС, също е възможен вектор за разпространение. Такива фуражи могат да се използват не по-малко от 2 месеца след добиването им. Вирусът издържа в широк диапазон на температури и киселинност, не е чувствителен на студ, краткосрочно загряване, осоляване и опушване.

Хранителните навици и стадният начин на живот са основна причина за бързо разпространение на вируса сред дивите свине. Под 5% от заразените животни оцеляват, но те и поколението им остават вирусоносители, поради което ново избухване на заразата е неизбежно. Намаляването на запаса под 0,3 броя на 100 ха ограничава контактите между различните групи и индивиди, което от своя страна снижава възможностите за заразяване.

Особена рискова група

Ловците, които отглеждат домашни прасета в задни дворове и ловците, работещи в свинеферми, могат много лесно да пренесат заболяването от дивите към питомните свине и обратно. Препоръчваме на хората от тази група да не отглеждат свине.

Какво могат да направят участниците в лова?

Участниците в лова носят отговорност за недопускане разпространението на вируса. Поради това е важно да се спазват следните правила:

  1. Почистване и дезинфекция

Избягвайте замърсяването на ловно оборудване, ловни кучета, облекло, обувки, уреди и превозни средства с кръв от свине. При работа с отстреляни или умрели животни носете ръкавици за еднократна употреба.

Унищожавайте останалите след обработката на дивите свине странични продукти – вътрешности и др. в изградените за целта дезинфекционни ями.

Всички предмети, които са били в контакт с диви свине, кръв, изпражнения, телесни течности или тъканни остатъци (напр. ловни ножове и други инструменти, ловни ботуши, превозни средства и т.н.) трябва незабавно да бъдат старателно почистени и дезинфекцирани още в ловния район.

Особено внимание трябва да се обърне на остатъци от кръв и тъкани. В тях вирусът на АЧС може да остане жив за дълго време, дори и най-малките капчици са достатъчни за инфекция. Моля, използвайте изпитани дезинфектанти, информация за които можете да получите от местния ветеринарен лекар.

Замърсеното с кръв или други полепнали вещества облекло трябва да се транспортира в затворени найлонови чували и да се изпира при температура най-малко 60°С. Силно замърсени предмети, като напр. напоени с кръв парцали, ръкавици за еднократна употреба и др., трябва да се изгарят на място при спазване на мерките за пожарна безопасност.

За да бъде унищожен вирусът на АЧС с топлинно третиране, са необходими най-малко 56°С за 70 минути, съответно 60°С за 20 минути.

Измиването с вода и сапунен разтвор действително може да отстрани голяма част от евентуално полепналите материали, но при вируса на АЧС това няма дезинфекциращ ефект.  

2.         Ловни кучета

Отстранявайте ловните кучета от отстреляните животни – това ще предотврати разнасянето на кръв и тъканни остатъци в района.

Допълнителни информационни материали, както и въпроси и отговори относно АЧС можете да откриете на интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ - http://www.babh.government.bg/

Инструкции към ловците за борбата срещу африканската чума
10245
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
България остава лидер по трофейни качества на дивеча
Близо 8,5 млн. лева са приходите от ловен туризъм у нас през 2023 г.
Не са установени нарушения и регистрирани инциденти
Над 3000 ловци бяха проверени при първия групов лов на дива свиня
Заради откриването на груповия лов на дива свиня от 1 октомври
БАБХ напомня на ловците да предават проби за изследвания за АЧС
В изпълнение на стратегии на ЕС за пресичане на разпространението им
Обучават още 4000 ловци за борба с АЧС и птичия грип
От 1 до 3 септември
За осма година в Момчиловци се провежда Фестивалът на киселото мляко
Предупреждение от ИАРА
Не повече от 3 въдици за любителски риболов, в противен случай – глоба!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини