Начало » Важно за фермера » Гори и екология
10.08.2024 г.

Откриха ловния сезон за мигриращ дивеч в цялата страна

С изискване на ЕК се намалява отстрелната норма за гургулици
Откриха ловния сезон за мигриращ дивеч в цялата страна

Снимка: МЗХ

Успешно издържалите изпита за придобиване право на лов, които за първи път през тази година ще участват в излети, са 1800 души, заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов при официалното откриване на ловния сезон на мигриращ дивеч на територията на Държавното ловно стопанство „Мазалат“, цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието и храните. Маринов уточни, че към момента ловците в страната са 158  хил., като от тях 123 хил. са активни и са заверили билетите си за лов за настоящия ловен сезон.

Той припомни, че ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и друг пернат дивеч традиционно стартира през втората събота на август. Заместник-министърът подчерта, че ловуването се извършва само през деня, а именно един час преди изгрев и един час след залез слънце. Груповият и индивидуален лов се извършва в събота и неделя, а за гургулица само в събота, както и в дните, обявени за официални празници. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, до 8 гургулици, до 10 гривяка, горски бекаси и обикновени бекасини.

„В момента тече процедура по промяна на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазването на дивеча, с която се намалява отстрелната норма при гургулицата съгласно изискване на Европейската комисия. Промяната беше приета от Министерски съвет през седмицата и предстои да бъде обнародвана в Държавен вестник. С приемането ѝ се запазва възможността за лов на гургулица в България", увери Маринов.

Той призова ловците да бъдат изключително внимателни и отговорни, да спазват правилата за безопасно боравене с оръжие и противопожарните мерки.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите  инж. Стоян Тошев съобщи, че е направена необходимата организация с регионалните структури на ИАГ и Министерството на вътрешните работи да се извършват проверки по полетата още от първия ден на лова. „Ще бъдем безкомпромисни с глобите. Апелирам колегите да бъдат много внимателни. Благодарим на ловците, които са до нас в горските пожари", изтъкна Тошев.

В ловния излет участие взеха председателят на Националното ловно рибарско сдружение инж. Васил Василев, директорът на Югоизточното държавно предприятие инж. Димчо Радев, директорът на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора инж. Петър Заяков, директорът на Държавното ловно стопанство "Мазалат" инж. Андон Кондузов и други местни ловци.

Откриха ловния сезон за мигриращ дивеч в цялата страна
1622
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Г-20 прие Пътната карта за устойчиво рибарство и аквакултури на ФАО
Тарифа за таксите за лов от 1 октомври 2024
Иззети са 31 ловни трофея от сръндак и благороден елен в Карловско
Откриха 10 електрически мамници за пъдпъдъци в ниви в Пловдивско
От 1 август до 30 септември
Очаквайте десетото издание на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци
България представя висококачествени храни и напитки на ,,Агра 2024” в Словения
Отговор от МЗХ
Пояснения как да се ориентирате в новата методика за предварителните условия в Стратегическия план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини