Традиционният Фестивал на киселото мляко – култура и традиции, започва от петък, 29 август, в красивото родопско село Момчиловци. Той ще се разгърне през уикенда с много гости от страната и чужбина. Фестивалът се организира от 2015 г., но провеждането му прекъсна в годините на Ковид-19.
Интерес към българското кисело мляко проявява още през 2008 г. Китай, когато в селото пристига група от китайската компания Bright Dairy, за да проучи тайните на здравето и дълголетието на хората в Родопите. Те откриват, че това се дължи на няколко важни фактора, сред които и консумацията на кисело мляко. Bright Dairy създават собствен продукт с името „Момчиловци“ в Китай, чрез който промотират Момчиловци като място на дълголетие.
На тазгодишния фестивал гостите ще могат да видят изпълнения на фолклорни групи, изложение на производители на млечни продукти, изложение на народни художествени занаяти, био и еко продукти, Павилион на китайска култура и занаят. Всичко това ще бъде на фона на богата фолклорна програма.
В събота ще има демонстрация на Китайски културни традиции, приготвяне на боб с манатарки по родопски на площада от Chef’s club Смолян и шеф Светлозар Георгиев. Ще бъдат представени с Mosibiotic на база бактерията за производство на кисело мляко, изолирана в района на Момчиловци Лактобацилус Булгарикус LB-RM1.
Вечерта гостите ще се насладят на празничния спектакъл „Красотата на Родопите“.
В неделя програмата продължава с приготвяне на Курбан чорба по стара родопска рецепта по обед и със забавни надпревари като надпиване с айрян.
От село Момчиловци тръгват 150 туристически маршрута с различна трудност, заради което от кметството приканват хората да посетят селото и да се забавляват не само с програмата на фестивала, но и да потънат в красотите и мекотата на Родопите.