Начало » Новини » Коментари
22.07.2019 г.

Само трима директори посрещнали за „добре дошъл“ новия шеф на фонд „Земеделие“

Да се хванеш за главата
Само трима директори посрещнали за „добре дошъл“ новия шеф на фонд „Земеделие“

sinor

Пълен стрес в системата – така новият стар директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев оприличи състоянието на ръководния екип на ведомството при новото си встъпване в длъжност. Още при назначението му на поста в петък Грудев бил посрещнат само от трима от общо 23-мата директори във фонда – останалите си взели отпуск по различни причини, съобщи в интервю за Нова телевизия изпълнителният директор на ведомството. И обеща днес ситуацията да се нормализира.

На новия шеф обаче никак няма да му бъде лесно, защото масовото самоволно излизане в отпуск на почти целия ръководен екип си е чист бунт – и то възникнал след прокурорските проверки от миналата седмица, свързани с проектите на Миню Стайков. Източници от ведомството още тогава обясниха, че част от разследваните служители са сред лоялните експерти, което предизвикало недоволството на цялата администрация във фонда. Излизането в отпуск е своеобразен знак за несъгласие, породено от несправедливото насочване на разследването не към истинските виновници.

Ще припомним, че схемата, по която фирми, свързани с Миню Стайков, са спечелили проекти, много над допустимия таван за един кандидат, се е случила чрез създаване на изкуствени условия за свързаност, благодарение на които един бенефициент е успял да получи многократно повече от лимита от 1,5 и 3 милиона лева, разписани в законодателството.

За единия от служителите, арестувани миналата седмица, който бил кадър на ниско ниво в дирекция „Оторизация по ПРСР“ (одобрение на проекти), след обиските се разбра, че разполагал с брониран мерцедес и  цели 1,8 милиона лева, които давал на заем на фирми за кредити.

На този фон всеки земеделски фермер, който като получател на субсидии е изпитвал арогантността на чиновници във фонда, когато безуспешно е искал една или друга информация, ще бъде важно да научи дали подведените под отговорност от прокуратурата са действали самоволно, или са имали висша протекция. Ще припомним, че системата за субординация (всяко действие да се съгласува с прекия шеф) във фонда е напълно задължителна. А всички знаем, че пряко отговорна за ПРСР като зам. директор на фонда дълги години беше Атидже Алиева, избрана за евродепутат. До този момент обаче от прокуратурата не са съобщавали дали Алиева заедно с бившия директор на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов и предшествениците му са разпитвани във връзка с арестите на 6-мата служители от фонда от миналата седмица. И е чудно, че над имената на бившите шефове е поставен ореол" на мълчание като над „свещени крави“.

В интервюто днес Васил Грудев, който дълги години беше на управленски позиции във фонда и земеделското министерство, съобщи, че основната му цел ще бъде да върне престижа на ведомството. „Тук работят 1 500 души, които са професионалисти и работят съвестно. Не смятам, че случаи като проверяваните от прокуратурата, трябва да влияят върху работата на всички“, посочи Грудев.

Лично той не е познавал служителя-милионер, но каза ласкави думи за разследвания от прокуратурата зам. директор Калоян Костадинов, който по онова време е ръководел оторизацията във ведомството. „Познавам Костадинов като честен и съвестен експерт, но нямам представа по какви обвинения тече прокурорската проверка“, уточни Васил Грудев.

Ще припомним, че на Костадинов беше възложена от министър Десислава Танева спешната проверка на къщите за гости, които все още са под мониторинг, за които се разбра, че от 288 проекта 15 къщи не се ползват по предназначение и парите ще трябва да се връщат.

Очевидно е, че за новия изпълнителен директор на фонда ще бъде изключително тежко да върне доверието към ведомството. Още в края на деня ще се разбере с кои от шефовете на дирекции Грудев ще продължи да работи.

За да пресече досегашната практика на непрозрачност, типична за това ведомство, и Васил Грудев като един от предшествениците си Димитър Тадаръков (който се канеше да осветли всички назначени по шуробаджанашка линия, но това не се случи) обещава пряка директна връзка между кандидатите за субсидии и чиновниците.

„Ще въведем пълна електронизация на фонда, така че чрез кол център всеки земеделски производител да се свързва директно с експерта, за да проследи на какъв етап е проектът му“, посочи новият шеф. Досегашната практика да се търсят посредници, за да стигнеш до хората, които трябва да дадат верния отговор, ще бъде прекратено, увери още Грудев. И посочи, че кол центърът ще работи денонощно.

Само трима директори посрещнали за „добре дошъл“ новия шеф на фонд „Земеделие“
12237
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Предстоящо
Фондация „Биоразнообразие“ с важна среща в Сакар по проблема със сушата
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини