Начало » Новини » Страната
13.07.2019 г.

Климатичните промени влошават качеството на виното

Доказано
Климатичните промени влошават качеството на виното

sinor

Климатичните промени напоследък се отразиха зле на ценителите на изисканите спиртин напитки, като от няколко години съдържанието на пестициди във вината нарасна, обяви американската телевизия CBS. Изследванията за процеса на попадане на пестицидите във виното са малко, но анализ от 2013 г. сочи, че в повечето френски вина се съдържа поне по един пестицид, макар и в безопасна за човешкото здраве доза.

Особено големи количества от вредните химически вещества се съдържат в популярни сортове като ризлинг, совиньон блан и пино ноар – те трудно понасят ниските температури и са беззащитни пред вредителите, затова за отглеждането им са необходими много пестициди. В досега умерените климатични зони вече често вали сняг и се настанява студът. Когато през зимата на 2014 г. в Европа термометрите отчетоха -28 градуса по Целзий, много лозя не издържаха и реколтата бе слаба.

От климатичните промени страдат не само европейските лозя, но и тези в на американския континент. В някои райони на долината Напа в Калифорния, прочута с вината си, заради жегите отглеждането на лозя стана невъзможно.

Все пак има и облагодетелствани от горещото време – Швеция и Норвегия вече развиват винарство от нулата, защото досега там лозите просто не вирееха.

Климатичните промени влошават качеството на виното
8131
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Науката на Института по лозарство и винарство в Плевен допринася за конкурентоспособността на сектора
5 638 ха на Южното Черноморие са заети за бели вина, 2 339 ха за червени вина
Честит празник!
На Трифон Зарезан да се помолим за добра реколта!
В Петрич избират цар на виното на Трифон Зарезан
В прослава на качествата на българските вина и усилията на производителите
Тахов заряза новозасадена лоза в Пазарджишко и откри празника на виното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини