Обсъжда се възможността за по-голям достъп и разширен асортимент от плодове, зеленчуци и млечни продукти на родните производителите при доставките по двете училищни схеми - „Училищен плод” и „Училищно мляко”, финансирани с евросредства. Плановете за разнообразяване на менюто с повече български сезонни плодове са обсъждани подробно на днешната среща, проведена в министерството на земеделието по инициатива на заместник-министъра Чавдар Маринов.
В срещата са участвали представители на осем асоциации на производителите и търговците на мляко, плодове и зеленчуци, както и представители на Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването, директори на училища и детски градини.
Целта е да се разработи нова наредба с промени в нормативната база, уреждаща прилагането на училищните схеми.
Във връзка с идеята за обогатяване на менюто ще бъде изготвен анализ за възможностите, които регистрираните производители биха получили за бъдеща реализация на подобни доставки, стига отглежданите от тях плодове и зеленчуци отговарят на високите показатели за качество.
Чавдар Маринов е припомнил, че целта на тази програма е да се възпитават у децата добри и трайни вкусови навици и предпочитания по отношение на храните и затова „не може да има никакви компромиси по нейното изпълнение“.
На участниците в срещата е даден срок от две седмици, за да представят писмено своите предложения, за да може необходимите промени да влязат в сила за учебната 2020/2021 година.