Увеличаването на дела на руската и украинската пшеница от новата реколта с високо съдържание на белтъчини ще доведе до повишаване на цените на фуражната пшеница и останалите зърнени култури с по-ниско ниво на протеини, коментират от електронното издание Agricensus. Неговите анализатори отбелязват, че в началото на жътвата бе отчетено ниско съдържание на белтъчини в пшеницата, но с напредването й процесът претърпя пълен обрат. „Традиционно съотношението на хлебната и фуражната пшеница е около 60 на 40. В момента, като изключим засетите през пролетта култури, показателят достига 80 на 20”, споделят оператори на пазара пред изданието.
Макар че останалите му източници не са чак такива оптимисти, повечето са съгласни, че през настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли, делът на хлебната пшеница ще нарасне спрямо 2018 г. до 65-70%. „Украйна обикновено изнася фуражна пшеница и хлебна с протеиново съдържание от 11,5%, но прогнозите сочат, че през този сезон тя ще изнася хлебна пшеница с по-високо качество и 12,5% белтъчини, конкурирайки пряко реколтата в Русия”, убедени са от Agricensus.
Анализаторите на изданието подчертават, че горещото и сухо време, довело до повишаване на качеството на реколтата в Украйна, се е отразило и върху потенциала за износ на пшеница от Русия, разширявайки достъпността на висококачествената пшеница в началото на сезона. Въпреки това обаче за момента цените, на които се предлага руската пшеница от новата реколта, остават стабилни.