Начало » Новини » Интервю
27.06.2019 г.

Русалов: От 12 години не сме имали толкова тежка година при зърното

Преди официалната кампания
Русалов: От 12 години не сме имали толкова тежка година при зърното

sinor

Това лято ще наблюдаваме драстично разминаване в позициите на министерството на земеделието - с техните „оптимистични“ прогнози за зърнената реколта, и тези на фермерите, които заради сушата през есента и зимата на 2019-а година ще отчетат една от най-тежките години от 2007 г. насам. Това е мнението на повечето зърнопроизводители от Южна България, които заради силното безводие отчитат невероятен срив в добивите при пшеницата и ечемика – с около 70 на сто под количествата от миналата година.

„Докато през 2018 г. средно от декар ожънахме по 500-600 килограма пшеница, тази година сривът е тотален – до 350-450 кг от дка, което като добиви не съм получавал през последните 12 години (критичната 2007 г.)“, посочи за Синор.БГ Светослав Русалов, производител от Пловдивско и бивш председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Подобно е положението и с ечемика, където средно от декар са ожънати по 300-350 кг.

Притеснението расте и заради продължителното засушаване и все по-упоритото намаление на влагозапасяемостта на почвата. Неслучайно още през май Ангел Вукодинов от Съединение сигнализира за проблема с почвеното безводие, като припомни, че в редица райони на юг от Стара планина влагозапасяемостта е наполовина от годишните норми.

„След сухата есен зимата беше още по-зле, защото в Пловдивско сняг падна само на два пъти с по 5 сантиметра и той се стопи мигновено“ припомня си Русалов.

За есенниците това е критично, защото точно по време вегетацията растенията са лишени от влага, в резултат на което и хектолитровото число на зърното тази година е изключително ниско, обяснява фермерът. Въпреки че дъждовете с икономическо значение започнаха да падат през май, те се оказаха твърде закъснели за формиране на добри добиви, обясни още Русалов.

В Южна България стопаните разчитат за доходите си основно от пшеницата и слънчогледа, но при срива в добивите сметката трудно ще излезе над чертата, прогнозират експерти. От следващата седмица започва жътвата и на рапица, но като есенна култура и тя пострада от безводието, затова и очакванията за компенсиране на загубите от пшеницата не са особено големи.

Пазарът на зърно също е напълно блокиран, тъй като запасите от зърно от стара реколта са изключително големи и търговците очевидно ще възприемат позиция на изчакване, което е критично за земеделските производители.

Точно след жътва те се нуждаят от свеж финансов ресурс за подготовка на есенната сеитба, но при затворения пазар цените може да паднат, което на фона на ниските добиви тотално ще смаже фермерите.

Миналата година по това време тон хлебно зърно започна да се изкупува средно по 280-290 лв. Очевидно търговците изчакват да приключи и жътвата на пшеница в Северна България, за да се ориентират в изкупуването. Официално стартът на жътвата ще започне на 5 юли в Монтанско. На този етап единственото спасение за фермерите е в качеството на зърното. Пшеницата е с висок глутен, което е нормално, защото в години с ниски добиви качеството на зърното е добро.

Въпросът е дали при огромните количества зърно, които стоят в складовете, изкупуването ще започне навреме. По данни на министерството на земеделието към 31 май 2019 г. зърненият баланс преди жътва отчита огромни за последните години запаси от близо 1 милион т пшеница (977 368 т). През миналата година по това време тези запаси са били едва 358 202 т.

На последното си заседание Министерският съвет отпусна близо 24 млн. лв. за обновяване на държавния резерв със зърно. Това отчасти ще стимулира търговията, на което и браншът се надява.

Русалов: От 12 години не сме имали толкова тежка година при зърното
32647
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
За да може държавна продоволствена корпорация да напазарува спокойно през април
Индия моли частните търговци да ограничат покупките на пшеница от новата реколта
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Заради свиването на засетите площи през есента във Франция и Германия
Реколтата от мека пшеница в ЕС се очертава най-слабата от 4 сезона
(„Early outlook for 2024 crops)
Перспективи за пшеница реколта 2024 г.
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини