Начало » Новини » Страната
07.06.2019 г.

Да спасим реколтата след дъждовете

Полезни съвети
Да спасим реколтата след дъждовете

Дъждовното време създава много проблеми при повечето растения. Постоянните валежи сбиват почвата, уплътняват я и изтласкват въздуха. Създава се среда, в която хранителните елементи се отмиват или преминават в недостъпна форма. Корените на растенията се намират постоянно в мокра, лишена от кислород почва, задъхват се и едва оцеляват.

Високата влажност и температура на въздуха водят до постоянното изпаряване на влага, образуване на конденз, който се задържа върху листата. При такова време се създават благоприятни условия за развитие на различни гъбични заболявания, които често придобиват епидемичен характер.

Постоянните дъждове създават сериозен проблем на лозите. Оидиумът се появява много скоро и поразява не само листата, на които се появяват жълти мазни петна и белезникав налеп на обратната страна, но и плодовете. Критична за развитието на оидиума е фазата преди цъфтежа и по време на цъфтеж.

Използват се различни фунгициди с контактно и предпазно действие, както и такива с лечебно и предпазно действие. Все още има шанс да се спаси реколтата, ако лозите се третират с някой от следните фунгициди: Ридомил, Акробат, Профит Голд, Куадрис, Байфидан, Шавит, Систан Супре и др.

Когато се прилагат контактни фунгициди, интервалът между отделните пръскания е 7 дни, а при системните 14 дни.

При биологично производство контролът се извършва чрез провеждане на зелени операции и използване на препарати, съдържащи сяра  или Тиморекс 66 ЕК (екстракт от чаено дърво).

Сериозни трудности се явяват при опазването на краставиците. Брашншстата мана е заболяване, при което листата се покриват с бял или кремав брашнест налеп. При висока влажност на въздуха (70-80%) се нападат и от кубинска мана. Листата на растенията започват да жълтеят с ускорени темпове.

Поради високата чувствителност на краставиците към серните препарати профилактична борба с контактни средства е невъзможна. Най-добрата превенция е да се използват сортове, които са устойчиви на мана.

За улеснение има системни фунгициди, които действат и на двата вида мана – кубинска и брашнеста. Такъв препарат е Куадрис 25СК с концентрация 0,075% и карантинен срок 7 дни.

Добре е растенията да се подхранят с оборски или птичи тор на корен, а листно с разтвор от 100 г карбамид, 1 г борна киселина, 1 г калиев перманганат и 3 г меден сулфат.

При доматите се появява букет от болести и вредители и само навременните мерки могат да помогнат за спасяване на реколтата.

При ежедневни или чести валежи най-напред трябва да се решат проблемите с отводняването, като се направят канавки. Честото разрохкване на почвата в междуредията (не повече от 5 см дълбочина) ще реши три проблема – водата не застоява, почвата не се уплътнява, а корените получават кислород.

Излишната влага способства за активното нарастване на зелената маса, която усвоява хранителни вещества, необходими на плодовете, и затруднява проветряването. За улесняване на проветряването трябва да се отстранят част от листата и излишните колтуци.

Предвид отмиването или блокирането на хранителните вещества е наложително подхранване, съобразено с етапа на развитие, но към азота трябва да се подхожда внимателно, защото излишъкът ще доведе до образуване на листна маса в ущръб на плодовете. Трябва да се използват комплексни минерални торове със значителен превес на фосфор и калий.

В условията на повишена влажност най-напред се появява фитифторозата, срещу която трябват незабавни мерки. Най-ефикасни са Верита, Куадрс, Инфинито, Корсейт и др.

Препаратите Антракол и Профит Голд не се отмиват бързо и имат защитно и лечебно действие.

Народните средства имат само предпазно действие, но не успяват да се справят с фитофтората, даже в начален стадий на развитие. Профилактично могат да се използват: чесън (¾ чаша смачкан чесън престоява в 5 л вода 1 денонощие и се добавят 2 г калиев перманганат); кисело мляко и йод (4 л вода, 1 л кисело мляко и 10 капки йод); дървесна пепел.

Да спасим реколтата след дъждовете
65483
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Състоянието на растенията е добро и удовлетворително
Дъждовете през октомври подобриха условията за развитие на есенниците в Украйна
Едва половината посеви са в добро до отлично състояние
Царевицата в САЩ е в най-лошото си състояние от 35 години
Прогноза за времето
Март ще бъде необичайно студен и по-валежен от февруари
Пожарникари се включиха в отводнителните дейности
Дъждовете наводниха мелничния комплекс в Дупница
Пострадали фермери
След пороите министър Иванов ще проверява дигата в община Садово
Месечна прогноза за времето
Не чакайте „циганско лято” през ноември!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини