Начало » Новини » Страната
14.05.2024 г.

Дъждовете напоследък върнаха надеждата за нормална зърнена реколта

Производителите се надяват на ръст на изкупните цени и на украинската помощ
Дъждовете напоследък върнаха надеждата за нормална зърнена реколта

Дъждовете през последните седмици върнаха надеждата, че все пак може да имаме нормална реколта, заяви в блиц интервю за Българската телеграфна агенция Илия Проданов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Проданов обаче отбеляза, че „важно е какъв ще бъде климатът през май и началото на юни, това ще определи и добива".

Според него „трудно е да предположим кога ще стартира жътвата тази година, защото в последните 2-3 седмици времето ни изненада поради топлите месеци март и април”. „Ако бяхте ме попитали преди 3 седмици, щях да ви отговоря, че реколтата ще е с много нисък добив и лоши очаквания от всички стопани", сподели той.

Председателят на УС на НАЗ съобщи, че в момента в хамбарите на производителите има място за прибиране на новата реколта. "Ситуацията като изкупна цена в момента не се е променила много. Но земеделците прежалиха стопанствата и продадоха натрупаните количества. В момента няма чак толкова пълни складове. Ще има място къде да се прибере новата реколта. Дано цените да бъдат по-нормални през следващата кампания и да покрият себестойността на която произвеждаме", надява се той.

По думите му „международната обстановка е много динамична, не се знае по време на жътвата и след това какви ще са ситуациите и в Черноморския регион и възможността за корабоплаване”. „Много е трудно да се определи изкупната цена в момента. Себестойността на декар е около 230-240 лева и под това ниво не може да се реализира продукция. Ако средният добив от декар се движи около 500 килограма, това означава, че себестойността на килограм е около 48 стотинки. Дали ще има такава изкупна цена – не вярвам. Надяваме се на ръст, има нужда от поне още 20% покачване от сега", изчислява Проданов. Той уточни, че в момента изкупната цена на зърното е 38-39 стотинки на пристанище. „Във вътрешността на страната например Плевен, Ловеч, Видин е 340-350 лева за тон", добави председателят на УС на НАЗ.

Той посочи, че „в края на миналата седмица Държавен фонд "Земеделие" преведе очакваната сума по т.нар. „украинска помощ". „Има известно забавяне за някои от бенефициентите и очакваме в рамките на тази седмица всички да си получат парите. Става въпрос за изчистване на технически детайли, но парите са осигурени", изтъкна Проданов. В тази връзка той припомни, че през февруари имаше протести от бранша. „Сериозна битка беше и по време на протестите, и след това. И политическата обстановка допринася за това състояние в момента. Обнадеждаващото за производителите е, че все пак си получиха парите", отчете председателят на ЕС на НАЗ. По думите му „вторият транш от помощта беше узаконен с удължаването на украинската рамка и от страна на ЕС”. „Предстоят разговори с министрите на земеделието и финансите откъде могат да бъдат осигурени и средствата за втория транш", добави той.

Дъждовете напоследък върнаха надеждата за нормална зърнена реколта
1315
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Докладите за щети от измръзване на зърното в Източна Украйна и Южна Русия бяха пренебрегнати
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини