Начало » Новини » Страната
06.06.2019 г.

Възнесение Христово, или Спасовден!

Християнски празници
Възнесение Христово, или Спасовден!

sinor

На 40-ия ден след смъртта и Възкресението си Христос се среща с учениците си, за да им разкаже за Божието царство и да се възкачи на небето, според хпистиянските вярвания. На този ден синът божий, придружен от учениците си и от Дева Мария, се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим и точно там приключва Христовият път на земята. Но синът божий не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница, като не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Спасовден е и професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В някои традиционни католически държави, например във Франция, възнесение господне е официален празник и почивен ден.

В българските традиции празникът е Спасовден, защото произлиза от „спасението“. Според народните обичаи нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.

Интересно е да се знае и произходът на израза „Тѐ ти, булка, Спасовден!“, използван, когато нещо (някакво събитие) се е случило внезапно и изненадващо, когато човек най-малко очаква.

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Жената, която няма деца трябва да преспи под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и т.н. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената. Много разказчета се свързват с този ден. Повечето от тях водят до идеята, че на Спасов ден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти булка Спасовден!“. Тоест, днес може.

Възнесение Христово, или Спасовден!
6811
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Честит Спасовден – празникът на хлебарите!
Християнски празници
Спасовден е, честит празник на хлебарите!
На Спасовден да поздравим хлебари и цветари с професионалния им празник
Празници
Агроминистърът поздравява хлебарите със Спасовден
Народни обичаи
На Спасовов ден да е честит празникът на хлебопроизводителите!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини