В обръщение до браншовите съюзи министърът на земеделието и храните десислава танева поздравява хлебарите и сладкарите по случай професионалния им празник Спасовден! Оценявам, че хората, които се грижат на българската трапеза да има вкусен и качествен хляб, както и сладкарски изделия, полагат усилия да покриват необходимите стандарти за безопасност, за да може потребителят да е сигурен в това, което купува.
„Вашият бранш е много важен за икономиката ни, защото хлябът неизменно присъства в менюто на българина”, посочва Танева.
През последните години в България се произвеждат около 360 хил. тона хляб годишно, около 60 – 65 хил. тона пресни хлебни и сладкарски и изделия и около 12 – 13 хил. тона хрупкав хляб и сухари.
Над 99% от вътрешното потребление на хляб се задоволява от местно производство, като асортиментът от продукти, предлагани на пазара, непрекъснато се разширява.
За последните пет години износът на хляб нараства от малко над хиляда тона през 2011 г. до 4,7 хил. тона през 2015 г.
С относителен дял от 5% от общия аграрен износ на страната за 2015 г. хлебарските, тестените и сладкарските продукти като цяло се нареждат на едно от водещите места в износа на селскостопански продукти след пшеницата, слънчогледа и слънчогледовото олио и тютюневите изделия.
От древни времена хората почитат хляба и неслучайно той е неотмененна част от обредността.
Носител е на наши изконни традиции, символ е на гостоприемството и неслучайно посрещаме хора с погача и сол.
Вкусният хляб се замесва от качествено брашно, което предполага и ограничаването на употребата на оцветители и допълнителни добавки. Ето защо се обръщам към всички вас да бъдете професионалисти и да се придържате към българския държавен стандарт за производството на хляб.
В празничния ден пожелавам на Вас и вашите семейства здраве, успех в бизнеса, като вярвам, че и за в бъдеще ще продължите да развивате своя професионализъм и ще се доказвате в бранша с възможностите на лоялната конкуренция, заключава министърът.