Често явление е краставиците да израстват криви или с неправилна форма. Причините са различни – дефицит на хранителни елементи, повишена киселинност на почвата, пренебрегване правилата на сеитбооборота, неправилен избор на сортове и др. Естетичната непривлекателност снижава търговската им стойност, затруднява се подреждането, транспортирането и преработката и не на последно място е намаляването на добивите.
Кои са основните причини за растежа на криви краставици?
Нежеланата форма, проявяваща се в деформиране на плодовете, преди всичко се наблюдава при нарушени правила на агротехниката.
Пренебрегване на правилата на сеитбооборота
Деформирането на плодовете се обяснява с дисбаланс на микроелементи в почвата и натрупването на токсини в нея. Краставиците са култура, която е възприемчива към токсините. При продължителното им отглеждане на едно и също място концентрацията на токсини достига максимума и в резултат на това потиска растежа, оказвайки отрицателно въздействие върху качеството на краставиците.
Плодовете ще растат деформирани и в случаите, когато техни предшественици са били култури със същите потребности към хранителната среда – към тях принадлежат почти всички тиквови. Обеднената почва не е в състояние да даде на растенията необходимото количество от даден елемент (азот, фосфор или калий). В този случай и торовете не са в състояние да помогнат.
Неправилен избор на сортове и засаждане
При засаждането в близост на сортове, които се опрашват от насекоми, самоопрашващи се и партенокарпни, които не се нуждаят от опрашване за образуване на завръзи. Частичното опрашване на последните видове провокира растеж на деформирани краставици.
Неправилна организация на поливането
Причината за израставнето на деформирани краставици може да се корени в липсата на влага в почвата или на поливането с много студена вода.
Когато почвата изсъхне много, тогава плодовете спират растежа в резултат на преразпределението на всички хранителни вещества, намиращи се в стъблото. Краставиците губят своята форма и се деформират. Поливането с много студена вода ще доведе до същите резултати, защото се препятства усвояването на калия, необходим за пълноценното формиране на плодовете.
Нарушен топлинен режим
При понижаване на температурите растенията престават да усвояват хранителни вещества от почвата, а високите температури са причина за нарушаване на обменните процеси. Температурните колебания водят до свиване и деформиране на плодовете.
Неправилно подхранване
Една от основните причини за деформиране на краставиците се корени в недостига на калий. Ако при такава ситуация се внесе азот, то в резултат плодовете ще продължат да се деформират още повече.
Излишъкът на азот в почвата, на фона на недостиг на калий и фосфор, води до деформации на краставиците и опадане на завръзите.
Кисела почва
Установено е, че киселите почви са причина за деформация на краставичните плодове, защото се потиска механизма за синтез на ауксини в растенията. Те са фитохормони, които са отговорни за нарастването и правилното развитие на плодовете. Оттокът на асимилати от листата към плодовете се нарушава и това води до дисхармония на метаболитните процеси. Внасянето на азотни торове (дори птичи и оборски) и чести поливки води до по-силно вкиселяване на почвата.
Несвоевременно прибиране на реколтата
Ако всички посочени причини за деформиране на краставиците са отстранени, но все още растат с неправилна форма, остава актуално прибирането на реколтата. Нерегулярното откъсване на плодовете нарушава правилното разпределение на хранителните вещества, защото присъствието на прераснали непременно води до задържане на съзряването на нови.