Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.05.2019 г.

Лучените люспи като природен инсектицид и като тор

Практика
Лучените люспи като природен инсектицид и като тор

sinor

Ефективността от използването на лучените люспи се потвърждава от много специалисти. Те са натурален продукт за подхранване, който е подходящ за стайните и за градинските растения. Използват се в борбата с много вредители като естествен инсектицид.

Състав и полезни свойства

Лучените люспи съдържат различни минерални вещества и витамини – каротин, фитонциди, витамини от група В и витамин РР.

Каротинът е уникален антиоксидант, който помага на растенията да повишат съпротивителните си сили към различни заболявания. Той се бори прекрасно с гъбичките и гниенето и е мощен имуностимулатор.

Фитонцидите са разположени в по-голямо количество на повърхността на люспите. Тези защитни вещества потискат действията на патогенните микроорганизми, които се съдържат в почвата – бактерии, гъбички и даже прости микроорганизми.

Витамини от група В – те се използват за ускоряване на развитието на разсада. Отговорни са за по-ранното встъпване на растенията във фаза на плододаване и ги предпазват от кореново гниене.

Витамин РР – никотиновата киселина е много полезна за стимулиране на развитието на зеленчуци и дървесни видове на сенчести участъци. Необходима е на растенията при отглеждане на тежки почви, защото ускорява преобразуването на азота в кислород, благодарение на което укрепва кореновата система и стъблата на растенията.

Начини на приготвяне на лекарства от лучени люспи

Лучените люспи могат да се използват по различен начин, като се приготвят:

– отвари

– студени настойки

– спиртни настойки

– директно внасяне в почвата.

Начини на приложение при отделните култури

Краставици – те са култура, която се поразява от различни видове гниене на всички етапи от развитието. За предотвратяване на този проблем са необходими няколко обработки за сезон.

Разтворът се приготвя по следния начин: 2 пълни чаши лучени люспи се заливат с 2 литра вряла вода и се оставят на прохладно място за 48 часа, след което разтворът се прецежда и се разрежда със студена вода в съотношение 1:2. Пръскат се листата 2-3 пъти за един сезон. Ако листата на краставиците пожълтяват поради нападение на акари, пръскането от двете страни и почвата ще даде отличен резултат. Разтворът може да се приготви и като се доведе до кипене за 5 минути, остави се да изстине 3-4 часа и се разрежда в същото съотношение.

Лучените люспи могат да се внасят директно в почвата при засаждане (1 стиска на един корен) или прекопаване, но ефектът е по-слаб.

Домати – поливането с отвара е много полезно за тази култура, защото я  предпазва от сиво (ботрисно) и кафяво гниене. Гниенето е сериозен бич и борбата с него трябва да започне отрано.

Първото третиране се провежда 7-10 дни след засаждане. Настойката се приготвя в същите пропорции, както за краставиците, но се разрежда в съотношение 1:3 и не се пръскат листата, а се полива пристволово с 0,5 литра. За по-възрастните растения след месец количеството се увеличава на 1-1,5 литра. Доматите реагират много позитивно на това подхранване, като само след седмица изчезват жълтеещите листа, като придобиват наситено зелен цвят.

Поливането с отварата се прави задължително вечерно време, като не е необходима обилна поливка – тя се провежда на следващия ден и пак вечерно. Тези третирания са подхранващи и помагат в борбата с гнилостните и гъбични заболявания, но не помагат срещу пълзящите и летящи насекоми. Срещу тях е необходимо пръскане по листата два пъти за сезон.

Други култури – по аналогичен начин лучените люспи се използват за подхранване на картофи, тивички, тикви и патисони, а също и други градински растения. В качеството на фунгицид се използват за обработване на плодните дървета.

Стайни растения

Използва се горещ извлек (1 шепа люспи на литър вода), като могат да се пръскат растенията, а също да се поливат тези растения, които неочаквано започнат да пожълтяват и изсъхват. Регенериращото въздействие оказва положително влияние в тези случаи.

Съществуват стайни растения, които реагират негативно на подхранване с настойки от лучени люспи. Такива са всички кактуси, сукуленти, алое и всички видове фикуси.

Лучените люспи като природен инсектицид и като тор
33711
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Предварително
Подхранете доматения разсад с лучени люспи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини