Начало » Новини » Страната
27.04.2019 г.

На Велика събота почитаме последния ден от Страстната седмица

По традиция днес се меси и пече обредният великденски хляб
На Велика събота почитаме последния ден от Страстната седмица

Православната църква почита днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. На този ден се отбелязва погребението на Иисус Христос и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Когато Иисус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба, който е запечатан и пред него е поставена стража. Душата му слязла в ада, разбила портите, освободила библейските пророци и праведниците и ги отвела в небесата. Действията на Спасителя поставят начало на нова епоха в историята на човечеството, предоставяща право на човека на свободен избор – да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада. Велика събота е свързана и с оплакването на Иисус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Козунаците обикновено са с кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. По правило първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила. В някои краища на страната ни дори се пазели черупките от първото яйце, които били добавяни към тестото при приготвянето на ритуални хлябове за други празници през годината, като служели и за лек при болести. На други места пък първото яйце задължително се пази до иконата през цялата година, а вечерта преди Възкресение се заравя в земята за плодородие и благоденствие в дома. На Велика събота се принася в символична жертва и пасхалното агне.

В полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе".

Днешното тържествено бегослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде оглавено от патриарх Неофит. То ще започн в 23,30 часа, а към 23,45 ч. от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде изнесен Благодатният огън, пренесен от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация. Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави събралите се богомолци с "Христос воскресе". Тогава ще прозвучат евангелието и тропарът за Възкресение, съпроводени от тържествения звън на камбаните на "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ. С връщането в храма ще започне празничната Света литургия, позната и като Пасхално богослужение.

Според обичая след възвестяването на Христовото възкресение се разменят червени яйца.

На Велика събота почитаме последния ден от Страстната седмица
9071
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Велика събота е!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини