Начало » Новини » Страната
04.04.2018 г.

Боядисваме яйцата за Великден с народни средства

Полезни съвети
Боядисваме яйцата за Великден с народни средства

Според народните традиции яйцата за Великден се боядисват в четвъртък, а в събота се отнасят в църквата за освещаване. Оцветяват се в червено, жълто, синьо, зелено и кафяво. Червеното символизира пролятата за хората кръв на Христос, както и любовта и радостта от живота. Жълтото се приема за олицетворение на небесната светлина и на богатата реколта. В зелено се оцветяват яйцата, за да се почете животът и възраждането на природата. Боядисаното в синьо яйце символизира чистотата и здравето, а в кафяво – земята и нейната жизнена сила.

Сред народните средства с най-широко приложение за боядисване на яйцата за Великден са обелките от кромида – с тях могат да се постигнат оранжев, червен и дори кафяв цвят, като всичко зависи от количеството и продължителността на варене. За да остане цветът сравнително светъл, яйцата се пускат само за малко в кипящата заедно с обелките вода. Кафявият цвят пък се получава при по-продължително варене. За яркочервен цвят на яйцата обелките от кромида се варят около половин час и съдът се сваля от огъня, а когато водата поизстине, в нея се пускат яйцата и се варят около 10 минути.

Тъмночервен цвят на яйцата се получава, когато ги кипнем в отвара от кора или клонки от вишна. Отварата се приготвя така: кората или клонките се варят и се оставят да киснат няколко часа, най-добре – за цялата нощ. След това отварата се прецежда и в нея се варят яйцата. Ако отварата се направи слаба, яйцата ще се получат розови.

Цвеклото пък е универсален оцветител за яйца в червения спектър, стига те да са достатъчно светли. За розов цвят твърдо сварените яйца се поставят в канче пресен сок от цвекло. Ако пък се оставят за цялата нощ, ще придобият тъмен оттенък, почти бордо. Недостатъкът тогава е, че белтъкът също може да се оцвети. Вторият вариант е кората на 2-3 глави цвекло да се обели, да се стрият на едро ренде и да се залеят с около литър вода. Сипва се чаена лъжичка оцет и сместа се кипва за 5-10 минути, след което се изстудява до стайна температура. В отварата се слагат твърдо сварените яйца и колкото по-дълго престоят, толкова по-добре ще се оцветят. Третият вариант е яйцата да се сварят заедно с почистеното цвекло – те ще се боядисат, а цвеклото може да се използва за салата. И накрая 3 средни по големина глави цвекло се варят в литър вода в продължение на 30 минути, като се добавя супена лъжица оцет. Водата се прецежда и яйцата се държат в нея най-малко половин час.

Яйцата се боядисват в жълто с отвара от кора на ябълка, от морков, от семена на кимион или от лайка, като върху по-тъмните яйца и цветът се получава по-интензивен. Лайката дава нежен жълт оттенък след сваряване, а може и яйцата да се варягт заедно с пакетчета лайка, купени от аптеката. За боядисване в жълто можем да приготвим и отвара от куркума, като 3 лъжички прах се сипват в литър вода и с настъргани моркови се варят около 30 минути, след което сместа се прецежда и вътре се пускат яйцата.

Хубав зелен цвят върху яйцата се получава с отвара от сушен спанак, магданоз, коприва, бръшлян, млади брезови листа или пелин. Съотношението е приблизително еднакво при всички зелени съставки – около 3 супени лъжици на литър вода.

Сини и лилави яйца се получават от отвара от плодчетата на бъза и от листата на червеното зеле – отварата ще бъде червена, но яйцата ще станат сини. От червеното зеле може да се приготви и друга отвара – необходими са 2 малки глави от зеленчука, половин литър вода и 6 супени лъжици 9-процентов оцет. Зелето се нарязва на дребно, залива се с горещата вода и се добавя оцетът. В получената смес се пускат сварените яйца и се оставят за 2 часа, а за по-силен цвят престояват цялата нощ.

Ето и някои хитринки за безпроблемно боядисване на яйца:

1. За да не се пукат при варенето, извадете яйцата от хладилника и ги оставете за около час на топло.

2. При варенето може да добавим супена лъжица сол и черупката ще стане по-здрава.

3. Преди боядисването яйцата се измиват с разтвор на хлебна сода и се изтриват със спирт или сапунен разтвор, които отстраняват излишните мазнини от черупката.

Боядисваме яйцата за Великден с народни средства
16902
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини