Особено внимание трябва да се обърне на правилното и балансирано хранене на пашуващите животни през април. Извеждането на животните и храненето им със сочни фуражи създава условия за поява на различни инфекции. Необходимо е да се вземат съответните мерки, като се внимава и за поява на заболяването устрел. Устрела е пасищна инфекция и поради тази причина се проявява в месеците, когато животните излизат на паша. Случаите са по-чести през най-топлите месеци на годината, когато животните са принудени да пасат по-ниско до земята и така заедно с трева да поемат и заразена почва. Източник на инфекцията са болни животни и труповете. Те заразяват почвата със спори и създават вториччни огнища. С порой или прах спорите могат да бъдат разнесени и така да заразят нови места.
Пашата се допълва с 0,5 кг концентриран фураж за всеки кг мляко над 5 кг дневно съветват специалистите от НССЗ. Добре е включването на 2-3 кг пшенична слама в основната дажба за допълване на сухото вещество, което обикновено в този период е ниско.
При овцете при преминаване от оборно към пасищно отглеждане животните са претенциозни по отношение на дъждовно, влажно и студено време. На добрите пасищата трябва да има заслони за прикриване при неблагоприятни условия на по-младитe животни. Недопустимо е да лягат на влажна и мокра почва, което довежда до простудни заболявания и диарии.
През април козите пасат с охота младата сочна трева и крехки клони на дървета и храсти, приетата храна е с високо водно съдържание която е със слаба хранителна стойност и има слабително действие, предпоставка за стомашночревни разстройства. В дажбата е необходимо да се включат също концентрирани фуражи-0,3-0,4 кг. или груби фуражи /сено и слама /, готварска сол.